Nederland is het meest favoriete vakantieland van Nederlanders

Nederlanders zijn een reislustig volk; zo’n 80% van de Nederlandse bevolking ging vorig jaar één of meerdere keren met vakantie in het binnen- of buitenland. Gemiddeld komt dat uit op bijna 2,8 vakanties per persoon. Dat is een van de hoogste cijfers van Europa. De belangrijkste reden hiervoor is dat we een welvarend land zijn. We hebben de tijd en het geld en dat besteden we graag aan vakantie.


Schermafbeelding 2016-03-21 om 11.03.07profiel
Nederlanders ondernemen de meeste vakanties in eigen land, ook al is het aantal binnenlandse vakanties het afgelopen vakantiejaar licht gedaald. Nog steeds worden er 17 miljoen vakanties op Hollandse bodem doorgebracht. Dat zijn met name veel korte vakanties; zo’n driekwart van alle binnenlandse vakanties duurt een paar dagen. Denk hierbij aan een midweek of weekendje weg. Ons land leent zich ook uitstekend voor een shortbreak vanwege de oppervlakte. Om iets te ondernemen in een andere regio hoeven we slechts weinig te reizen en er is overal van alles te doen. De Noordzeebadplaatsen en de Veluwe zijn de populairste vakantieregio’s in eigen land. Als we kijken naar provincies zie we dat Gelderland, Limburg en Noord-Holland de top 3 vormen.

Quality time
Nederlanders gaan er ook in allerlei verschillende samenstellingen even tussenuit. De ene keer quality time alleen met de partner, dan weer een keertje met het hele gezin weg. Ook op stap met een groep vrienden is populair. Opvallend daarbij is dat Nederlandse vakantiegangers graag in een bungalowpark vertoeven. Bijna 40% van alle binnenlandse vakanties wordt in een bungalow doorgebracht. En daarnaast zien we de laatste jaren ook een groei in het aantal hotelvakanties. Het groeiend aantal aanbiedingen en acties vanuit de hotellerie draagt daaraan bij, net als allerlei veiling- en kortingssites.

Voor dit jaar verwachten we dat Nederlanders weer vaker op vakantie gaan; zowel het aantal binnen- als buitenlandse vakanties zal stijgen en ook de bestedingen zullen verder toenemen. Voor vakanties in eigen land wordt een lichte groei verwacht, wat resulteert in 17,2 miljoen binnenlandse vakanties dit jaar. De belangrijkste verklaring voor het positieve vakantiesentiment vormt de aantrekkende economie. De combinatie van groeiend consumentenvertrouwen en stijgende koopkracht stimuleert de reislust. Geopolitieke spanningen en (angst voor) terreuraanslagen zouden het positieve gevoel nog wat kunnen temperen. Maar de ervaring leert dat de effecten daarvan veelal tijdelijk en lokaal zijn. De consument wil graag op vakantie en kiest voor bestemmingen die als veilig worden ervaren. Met relatief lage prijzen speelt de sector in op de consument die er graag even tussenuit wil en op zoek is naar voordeel. Mooi voordeel is dat een scherp geprijsde hotelvakantie tegen een aantrekkelijke prijs het plezier van een luxe vakantie verdubbeld.

Voorwoord: Kees van der Most

NBTC-NIPO Research

NBTC-NIPO Research is een full service onderzoeksbureau op het gebied van vakantie, vrije tijd en zakenreizen en een joint venture tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC Holland Marketing) en marktonderzoeksbureau TNS NIPO.