Ze zijn verknocht aan het Zuiden! Tv-maker Lex Uiting uit het Limburgse Blerick. Cabaretière Katinka Polderman uit het Zeeuwse ’s-Heer-Abstskerke. En acteur Mike Weerts uit het Brabantse Overloon. Enthousiast delen ze hun tips voor een bezoek aan de provincie waar zij geboren en getogen zijn.

KATINKA POLDERMAN:

“Als kind gaf ik geen zak om de Zak van Zuid-Belevand; ik wilde zo snel mogelijk naar Amsterdam. Uiteindelijk ben ik in Den Bosch blijven hangen waar ik aangenomen werd aan de Koningstheateracademie. Maar ik ben een echte Zeeuwse; ik hoor thuis in de klei. Om de week ga ik die kant op, zodat mijn zoon zijn familie en roots leert kennen. De Zak van Zuid-Beveland is één van de oudste polderlandschappen van Nederland. Door de eeuwenlange strijd tegen het water is het geworden tot een landschap met smalle, slingerende dijkjes en welen. Je kunt er prachtig fietsen bij de brilletjes van Nisse. Zeker als het fluitenkruid in bloei staat. Dan zijn de bermen prachtig wit. Goes is de lente en zomer ook erg leuk; bij het haventje kun je heerlijk eten, maar je hebt er ook twee fantastische boekhandels. Met kinderen mag een ritje in een oude stoomtrein vanaf Hoedekenskerke niet ontbreken. Dankzij de nummer één hit van BLØF zoekt ieder natuurlijk het oude strandhuis, maar ik vind de dijk in Zouteland fascinerend. Met aan de ene kant het strand en aan de andere zijde dé straat met allerlei cafeetjes, restaurants en winkels. Maar Zeeland heeft zoveel meer te bieden. Denk aan het ongerepte strand bij natuurgebied ’t Zwin. En aan het grootste brakwaterschor van Europa: het Verdronken Land van Saeftinghe.”

MIKE WEERTS:

“De vrijheid die ik in Overloon kende, kun je je in de stad niet voorstellen. In de bossen speelde ik verstoppertje, bouwde hutten en fietste ik met andere kinderen. Later was ik veel op de boerderij van een vriendje te vinden. Voor mijn vijftiende had ik in alles met een stuur had gereden; van crossmotor tot vrachtwagen. Het Oorlogsmuseum behoorde tot mijn lievelingsplekken. Niet voor de tanks en geweren, maar voor de foto’s en verhalen uit die tijd. Dierentuin Zoo Parc was er in die tijd nog niet. Daar kom ik nu wel met mijn eigen kinderen. Na ruim tien jaar Amsterdam ben ik met mijn gezin in Eindhoven neergestreken, dichtbij de Genneper parken. Een uniek natuurgebied waarin sport, cultuur en recreatie verenigd zijn. Je kunt hier heerlijk wandelen en tot rust komen. Met de kinderen bezoek ik graag het paviljoen met speeltuin en de biologische boerderij, waar ze eitjes mogen rapen. Maar ook de watermolen is een must see. Het Ketelhuis – midden op Strijs S – vind ik ook fantastisch. Deze industriële plek ademt creativiteit en innovatie. In het centrum vind je op de Grote Markt altijd wel een terrasje in de zon. Op de Kleine Berg vind je boetiekjes en verrassende horeca. Tot slot mag de skybar van het NH Hotel niet ontbreken; je hebt daar een fantastisch uitzicht over de stad.”

Mike Weerts hoort tot de cast van Netflix-film Ferry over Ferry Bouman (Undercover).

 

LEX UITING:

“Ik ben verknocht aan Venlo, vanwege het dialect en de cultuur. Nu woon ik voor mijn werk in Amsterdam, maar ik zoek hier bewust mensen met dezelfde roots op. Als je hetzelfde dialect spreekt, is er meteen een soort vertrouwen. Als kind groeide ik op in Blerick, een dorpje naast Venlo aan de andere kant van de Maas. Schrijver Peter Buwalda komt er ook vandaan. Met mijn vader liet ik keitjes stuiteren over de Maas. En op woensdagmiddag en zaterdag fietste ik naar de Spekberg, waar ik me volledig kon verliezen in het avontuur van het bos. Wandelen in ’t Jaomerdal vond ik prachtig toen ik wat ouder was. Al bracht ik ook heel wat tijd door in de Locomotief, één van de populairste jongerenkroegen. Naar vastelaovend– zoals wij carnaval noemen – leef ik van jongs af aan het hele jaar toe. Ik heb er ook de documentaire Nao ’t Zuuje over gemaakt. Maar er is meer waar ik graag voor terug ga. Denk aan KoffieschenkerijGenuujerie, waar mensen met én zonder beperking samenwerken. Geniet er van échte Limburgse vlaai en bezoek dan ‘t Kepelke van Genuuj, dat er al sinds 1631 staat. Van hieruit kun je vele wandelingen langs de Maas maken. Zoek je meer reuring, dan is de vernieuwde Maas Boulevard een bezoek waard. Winkelen? In Venlo heb je alles: van bekende ketens tot boetiekjes in de Jodenstraat.”