Denk je aan Friesland, dan denk je waarschijnlijk aan rust, ruimte, weilanden en koeien.  Misschien denk je ook wel aan bekende Friese sporters en komt ook Doutzen Kroes omhoog als je aan Friesland denkt. Maar de Friezen hebben een rijke traditie en cultuur met veel eigen gewoontes en gebruiken. Eigen sporten, een eigen taal en zelfs een eigen volkslied. Wat is er nou typisch Fries? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Typisch Fries eten – Suikerbrood

Wie kent het niet? Fries Suikerbrood. Tegenwoordig kun je het door heel het land verkrijgen, maar als hij uit Friesland komt, smaakt hij éxtra lekker. Het is witbrood waarin korrels suiker zijn meegebakken. Vroeger werd het suikerbrood gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Dat is ook de reden dat er in sommige varianten suikerbrood gember en kaneel te vinden is; dit zou een helende werking hebben voor de moeder.

Typisch Fries – De taal

‘Oat morn’ van Piet Paulusma is een van de weinige Friese uitspraken die door heel Nederland bekend is. De Friese taal wordt sinds 1955 genoemd in onderwijswetten, sinds 1956 toegestaan in de rechtszaal, sinds 1995 erkend als bestuurstaal naast Nederlands en sinds 2014 als bestuurstaal én rechtstaal opgenomen in de Wet gebruik Friese taal. In deze wet vind je regels rondom het gebruik van de Friese taal in bestuur en recht.

Typisch Fries drankje – Beerenburg

Beerenburg is een typisch Friese alcoholische drank. Het is een kruidenbitter en bevat rond de 30% alcohol. Beerenburg is een specialiteit die als likeur of borrel op zichzelf gedronken wordt, maar een typisch Friese combinatie is de Dokkumer koffie. Hete koffie met een scheut Beerenburg en een toef slagroom erop. Het wordt ook wel de ‘Irish coffee’ van Friesland genoemd.

Typisch Fries sport – Fierljeppen

Een typisch Friese sport? Dan kom je al gauw bij Fierljeppen. Hierbij spring je met behulp van een polsstok over slootjes. De boeren deden dit vroeger al; met een polsstok konden ze zich gemakkelijk en snel van het ene naar het andere weiland begeven. Het is nu al lang niet meer alleen voor boeren. Sterker nog, er zijn weinig Friezen die nog nooit ‘gefierljept’ hebben.

Typisch Fries – Het Friese Volkslied

Als trots volk hebben de Friezen natuurlijk ook hun eigen volkslied; ‘De Alde Friezen’. Het origineel is geschreven door Eeltsje Halbertsma. De ingekorte versie stamt uit 1876 en is geschreven door Jacobus van Loon. De laatste versie is degene die meestal gezongen wordt. De gedeputeerden in Friesland willen dat het Friese volkslied, net zoals het Wilhelmus, tot de verplichte lesstof van Friese basisschoolleerlingen hoort.

Typisch Friese kaas – Nagelkaas

De originele Friese Nagelkaas wordt gemaakt van magere melk met komijn en kruidnagel. Het is een kaas ontstaan in de tijd van de VOC. Omdat de kaas gemaakt werd van magere melk, zat er weinig smaak aan. Om het lekkerder te maken werd er komijn en kruidnagel aan toegevoegd. Deze originele kaas is de enige die kanternagelkaas genoemd mag worden.

Typisch Fries – rust & ruimte

Als je aan Friesland denkt, denk je waarschijnlijk aan rust en ruimte. En dat beeld is ook typisch Fries. Natuurlijk is er in de steden genoeg te beleven, maar in de bossen, op de heide of op het platteland vind je vooral veel rust en ruimte. Genoeg mogelijkheden voor activiteiten voor wandelaars, fietsers en waterliefhebbers.