Zeg je Noord-Hollandse chef, dan zeg je Ron Blaauw (51). Hij heeft meerdere restaurants met een michelinster in Noord-Holland, maar is inmiddels al veel meer dan chef. “Ik blijf kok in hart en nieren, maar ben tegenwoordig ook ondernemer. Ik adviseer verschillende restaurants door heel Nederland. Dat vind ik hartstikke leuk”, vertelt de topchef.

Hoe herkennen we de gerechten van Ron Blaauw?

“Hopelijk aan de smaak en opmaak. Ik houd van no-nonsense gerechten. Dat als je bord leeg is, je nog even met je vinger de saus van je bord likt. Zo lekker moet het zijn. Mijn favorieten zijn pure gerechten. We hebben nu bijvoorbeeld een mooie zeetong op de barbecue, met citroen en peterselie. Dat vind ik heerlijk. Een bereiding met liefde en passie proef je terug.”

Wat heb jij met Noord-Holland?

“Heel veel! Ik ben een Hoorinees. Ik ben dus geboren in Hoorn, Noord-Holland. Alle dorpjes in deze provincie hebben een beetje een eigen cultuur en daar hou ik van. De mensen zijn lekker recht door zee en werken hard.”

Zijn er typische Noord-Hollandse producten of gerechten?

“Denk alleen al aan Westland kaas, Opperdoezer aardappeltjes, zuurkool van Kramer, vis uit Den Oever, Texels Landvlees. Noord-Holland heeft heel veel typische producten. Het mooie is dat steeds meer jonge mensen het bedrijf overnemen van hun ouders en zich specialiseren in streekproducten en het ambacht. Het is goed dat mensen agrarische bedrijven overnemen en daarmee toekomst garanderen voor de kwaliteit.”

Wat zijn volgens jou twee of drie upcoming chefs uit Noord Holland die heel Nederland zou moeten leren kennen?

“Lastig. Ik vind Lucas Rive in Hoorn fantastisch. Hij doet veel met orgaanvlees en plaatselijke gerechten. Maar ook Michel van der Kroft. Hij komt uit Hoorn, maar kookt in Harderwijk. Fantastisch eten.”

Top 5 restaurants van Ron Blaauw in Noord-Holland

We stelden de topchef voor een lastig dilemma. De top 5 restaurants in Noord-Holland volgens Ron Blaauw. En vooruit: er mocht er een van hemzelf bij zitten.

  1. Lucas Rive in Hoorn
  2. Imko’s puur zee in Wijk aan Zee
  3. Restaurant MOS in Amsterdam
  4. Ron Gastrobar aan de Sophialaan in Amsterdam
  5. Sea Palace Amsterdam