Maastricht staat bekend om haar bourgondische sfeer, in Vlissingen kun je heerlijke vis eten en in Eindhoven vind je veel innovatie en bedrijven. Maar de steden in het zuiden van ons land hebben, buiten de gebaande paden, nog veel meer te bieden. Laat je verrassen en ontdek deze zes zuidelijke plaatsen eens van een andere kant.

VLISSINGEN

INTERNATIONALE ALLURE

Bij Vlissingen denk je niet direct aan rode lopers en filmsterren. Toch verandert dit Zeeuwse havenstadje één keer per jaar in een walhalla voor filmliefhebbers. Al twintig jaar wordt halverwege september het internationale filmfestival Film by The Sea georganiseerd. Tijdens het festival kun je vijf dagen lang genieten van de honderden films die er worden vertoond. Je kunt ook meedoen aan competities, een lezing bijwonen of naar een concert. Vergaap je tussendoor lekker aan de beroemdheden, die zijn er namelijk genoeg. Eregast van vorig jaar was bijvoorbeeld Sophia Loren. Heb je even genoeg van het filmfestijn? Dan loop je gewoon naar de haven om een lekker visje te eten.

GOES

BIER BROUWEN IN HET HISTORISCHE SLOT

In Slot Oostende komen geschiedenis en de ambacht van het bier brouwen samen. Jarenlang was het stukje stad rondom de ruïnes van dit middeleeuwse kasteel een smoezelige plek. Zonde, want het gaat hier om de oudste plek van Goes. Met de komst van een brouwerij ging het gebied rondom de ruïne vier jaar geleden weer leven. Nu is het een sfeervolle plek die geschiedenis ademt. Zo sta je in de brouwerij onder de gewelven van het middeleeuwse bouwwerk. Wil je meer weten over de geschiedenis van dit eeuwenoude slot? Dat kan. Er worden namelijk historische rondleidingen gegeven. Een rondleiding door de brouwerij waarbij je alles leert over het maken van bier, is ook een optie.

DEN BOSCH

VAREN OVER DE BINNENDIEZE

Een boottochtje over de Amsterdamse grachten is leuk, maar ook Den Bosch kun je vanaf het water bewonderen. Al varend door de smalle waterlopen van de Binnendieze kom je langs de mooiste plekjes in het historische stadscentrum van de stad. De Binnendieze ontstond in 1318 toen de oorspronkelijke stadsmuren werden verlegd. De twee riviertjes en de zijtakken daarvan die binnen de nieuwe stadsmuur vielen, kregen de naam Binnendieze. Het water zou nog vele functies krijgen. Zo diende het als watervoorziening, wasplaats, visplaats en zelfs als afvalstort. Inmiddels is het vaarwater beschermd stadsgebied. Gelukkig maar!

EINDHOVEN

STRIJP-S: VAN FABRIEKSTERREIN TOT BRUISENDE HIPPE STADSWIJK

Wie Eindhoven zegt, zegt Philips. Ironisch genoeg is het voormalige industrieterrein van het elektronicaconcern tegenwoordig één van de hipste plekken van de stad. Ooit was Strijp-S een zwaar beveiligd terrein vol Philipsfabrieken. In de oude fabrieken huizen nu creatieve ondernemers. Op de rest van het terrein wemelt het van de gezellige cafés en eettentjes en er is zelfs een indoor skatebaan. Wat ooit het natuurkundig laboratorium was doet nu dienst als restaurant en filmhuis. Je boodschappen doe je op Strijp-S bij de Vershal, lokale ondernemers verkopen hier hun ambachtelijke producten.

VALKENBURG

KASTELENSTAD

Het Limburgse Valkenburg mag dan bekend staan om haar mergelgrotten, ook voor kasteelliefhebbers is de stad een aanrader. Te midden van het Limburgse heuvellandschap herinnert nog veel aan de Middeleeuwen. In die periode werd volop oorlog gevoerd en de regio was dus alles behalve veilig. Kastelen werden gebouwd als vluchtplaats. Veel van deze prachtige bouwwerken liggen in en rondom de stad Valkenburg. Zo is er kasteel Oost, een okerkleurig kasteelachtig landhuis net buiten de stad dat omgeven is door een enorme tuin. Vanaf het centrum van de stad zie je het kasteel van Valkenburg aan de Geul liggen, wat tegenwoordig een ruïne is. In een straal van een kilometer hieromheen liggen nog vier andere kastelen.

MAASTRICHT

AVONTUURLIJK

Maastricht is waarschijnlijk de meest on-Nederlandse stad van Nederland. De inwoners zijn er eleganter gekleed dan in de rest van het land en je kunt er heerlijk eten en drinken. Maar de stad is méér dan een bourgondische enclave in ons kikkerlandje. Zo ligt er een grottenstelsel van 80 kilometer onder de stad waar je zelf ondergronds een kijkje kunt nemen. Hier bevinden zich ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de kelders van het Fort Sint-Pieter. Dat is eens wat anders dan dineren en op terrasjes hangen!

CULTUURHISTORISCH DEN BOSCH IN AL HAAR VEELZIJDIGHEID

Hij woonde en werkte van 1450 tot 1516 in ‘s-Hertogenbosch, maar is nog steeds springlevend: Jheronimus Bosch. De laatmiddeleeuwse Bossche kunstschilder staat symbool voor de grote cultuurhistorische waarde van de stad Den Bosch en krijgt dit jaar dan ook niet voor niets een podium in ‘Cultuurstad van het Zuiden’. Het Noordbrabants Museum is, samen met de gemeente Den Bosch en tal van culturele instellingen, aanjager van deze campagne. ‘De nalatenschap van Jheronimus Bosch, de beroemdste en belangrijkste zoon van de stad, is nog iedere dag voelbaar.

We brengen zijn werk en zijn leven dan ook graag voor het voetlicht. Dat begon al in 2016, het Boschjaar. Onze tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie trok toen een recordaantal bezoekers (ruim 471.000) naar Het Noordbrabants Museum. Dat succes breiden we dit jaar graag uit in de hele stad.’ De stad bruist dus, en er worden tientallen activiteiten, voorstellingen en zelfs een heus theaterfestival georganiseerd. Een dagje in deze stad is daarom eigenlijk te kort, vindt De Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum. ‘Je zou er een weekend van moeten maken om alle gezichten van Den Bosch te leren kennen.’