Kamperen zou uit de gratie raken. Onderzoekers van NRIT, NBTC en CBS hebben becijferd dat de laatste vijf jaar in Nederland bijna 250 kampeerterreinen zijn verdwenen. ‘Dat is 8 procent van het totale aanbod, ofwel 54.000 slaapplekken’, zo blijkt uit het gezamenlijk trendrapport.

Hi_LilHi_IMG_2086Het traditionele kamperen met de tent is de laatste jaren afgenomen. De hang naar luxe kamperen is juist toegenomen. Recreatieondernemers hebben hierop ingespeeld met het ontwikkelen en verhuren van luxe verblijfsobjecten zoals onder andere safaritenten, boomhutten en luxe stacaravans.

Brancheorganisatie Recron herkent de veranderde interesse. “Dat geldt met name voor mensen die met hun eigen tentje eropuit trekken. Ook lijkt er sprake van meer leegloop bij kampeerboeren”, licht een woordvoerder de trend toe. “Lekker in de natuur kamperen in kant-en-klare luxe accommodaties is echter juist helemaal hip en aantrekkelijk.”

De vrijheid van kamperen blijft dan ook ongeëvenaard. Even weg uit de drukte van alledag, genieten van de natuur, maar dan wel van alle gemakken voorzien. “Het is een ideale manier van familievakantie’, vertelt Linda Bakker uit Amsterdam. “Lekker ongedwongen en je hebt snel contact met anderen.” Samen met man Pieter, zoontje Ward (3) en dochtertje Lilly (6), geeft ze sinds enkele jaren de voorkeur aan een plek op de meest bijzondere parken in binnen- en buitenland. Volledig uitgeruste safaritenten hebben hun voorkeur en dan het liefst in de Achterhoek, op de Veluwe, Zeeland of Terschelling. “Ik boek altijd ruim van tevoren want luxe campings zitten snel vol tegenwoordig. Helemaal de kleinschalige die ik prefereer.”

Wat er zo leuk is aan kamperen ten opzichte van een hotel? Linda: “De kids vinden het ideaal en hebben in no-time vriendjes om mee te spelen. De parken zijn goed gefaciliteerd met privé-sanitair, speeltuintjes en overzichtelijk aangelegd. Bij aankomst staat je tent er al en hoef je eigenlijk niks te doen. Vaak staat er zelfs al een bbq voor je klaar. Ik zoek wel altijd naar een camping met net dat beetje meer. Een eigenaresse die voor je kookt bijvoorbeeld. En vorig jaar hadden we een hangmat bij onze plek. Het meest ideaal is als er ook nog een toilet in de tent zit. Wel zo handig met kinderen. En ’s avonds als je kroost er af ligt, leg je ze lekker in bedje en ga je nog even voor je tent, huisje of caravannetje een beetje borrelen. Het enige dat ontbreekt is eigenlijk het uitzicht op een kudde giraffen en olifanten.”

TEKST: Annemarie van de weert