“Waar in ‘t bronsgroen eikenhout…” Zo begint het Limburgs volkslied en wat is het een prachtige omschrijving van onze meest zuidelijke provincie. Men heeft mij gevraagd om een voorwoord te schrijven over het zuiden en dat doe ik graag; ik woon namelijk al mijn hele leven in Limburg, ik zou ook nergens anders willen wonen!

Mijn voorouders kwamen uit de Franse Auvergne, mijn ouders eigenlijk uit Haarlem. In het najaar van 1949 kreeg mijn vader een betrekking als dirigent van het toenmalige Maastrichts Symfonie Orkest, waarop mijn ouders besloten naar Limburg te verhuizen. Zodoende ben ik dus nog nét een geboren en getogen Maastrichtenaar! Hier lijken de mensen echt met volle teugen te genieten van het leven en dat doen ze in alle jaargetijden. Met name in de zomermaanden is dat goed te zien, wanneer de cafés en restaurants tot laat geopend blijven en terrasjes overvol zitten – niet alleen met Nederlanders, maar ook met toeristen ‘van over de grens’. Het is niet voor niets dat ik mijn woonplaats gekozen heb als ‘slotakkoord’ van onze jaarlijkse concertreeks over de hele wereld; in juli zijn we thuis in Maastricht en kunnen we aan onze fans laten zien waar wij vandaan komen. Geloof het of niet, maar het Vrijthof telde vorige zomer tijdens onze concerten maar liefst 90 (!) nationaliteiten.

Limburgers zijn echte Bourgondiërs: in de eerste plaats heeft dat te maken met een bepaalde culinaire levensstijl. Men houdt van heerlijk eten en drinken, en na afloop nog lang natafelen… Dat geldt ook voor mijzelf. Ik kook heel erg graag voor mijn vrouw, kinderen en vijf kleinkinderen! Op de tweede plaats is er, denk ik, geen provincie zo muzikaal als Limburg. Elke stad of dorp heeft zijn eigen fanfare of harmonie waar elke week enthousiast gemusiceerd wordt. Daarnaast klinkt er ook in de kerken nog altijd veel muziek tijdens de mis. Zelf heb ik mijn hele jeugd in een kerkkoor gezongen, en ik ben ervan overtuigd dat dat erg belangrijk is geweest voor mijn muzikale ontwikkeling. Veel van mijn orkestleden – met name natuurlijk de blazers – hebben tijdens hun jeugd gespeeld in een fanfare of harmonie, enkelen doen het nog steeds in hun vrije tijd. Soms hoor ik wel eens zo’n ensemble, als ik in de omgeving van mijn huis wandel. Dan word ik zó warm van binnen en besef ik “wie sjoen os Limburg is…!”

Van 4 t/m 21 juli kun je weer genieten van de muziek van André Rieu en zijn orkest tijdens de Maastricht Open Airs. Een paar dagen daarna, op 27 en 28 juli, is de registratie van deze concerten te bekijken in bioscopen door heel Nederland. Wil je er thuis rustig voor gaan zitten? Rieu’s nieuwe dvd Love in Maastricht ligt nu in de winkels! Voor meer informatie: www.andrerieu.com