Leeuwarden-Fryslân is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Een jaar dat dankzij meer dan honderd evenementen haast uit zijn culturele voegen barst.

Noem het eigenzinnig, maar Friezen weten dondersgoed met behoud van eigen identiteit onderdeel te worden van een nieuw tijdperk. Leeuwarden-Fryslân 2018 gaat over dromen najagen door middel van culturele kruisbestuivingen. Cocktails van heden en verleden, mixen tussen stad en platteland, tussen wetenschappers en kunstenaars. Kunst is dus niet alleen het doel, maar juist het middel. Daarom gaan veel van onze projecten in 2018 over de kracht van verbeelding, waarin we samenwerken opnieuw uitvinden. Alleen door nieuwe dingen te proberen, kun je veranderingen teweegbrengen. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Zo staan er wereldse tentoonstellingen van onder andere grafisch legende M.C. Escher op het programma, wandelen De Reuzen van Royal de Luxe later in het jaar door hartje Leeuwarden en wordt het UNESCO Waddengebied nóg mooier dankzij een lint van kunstwerken langs de hele kust. De klassieke Elfstedentocht krijgt een modern en permanent vervolg: elf fonkelnieuwe fonteinen in de elf steden, gemaakt door internationaal bekende kunstenaars in samenwerking met de lokale gemeenschap. We zijn in Fryslân vast begonnen de wereld een beetje mooier te maken. Geloof je het niet? Kom maar kijken.

 

Het Grote Grutto Theater in Natuurmuseum Fryslân

Grutto

Het Grote Grutto Theater is een bijzonder project over onze nationale vogel de grutto onder regie van theatermaker Theun Mosk. Nog niet eerder werden installatie, tentoonstelling en theater gecombineerd tot één grote beleving.  Het Grote Grutto neemt je dertig minuten lang mee in de wereld van de grutto. Je kruipt in zijn huid en ziet de  wereld door zijn ogen. Aan de hand van de seizoenen maak je één jaar uit een gruttoleven mee. In een groot houten nest zijn een tiental kleine ruimtes waar je verschillende ervaringen kunt opdoen. Je zintuigen worden daarbij op scherp gezet.
Het Grote Grutto Theater is te zien tot en met 2 september 2018 en maakt deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. www.hetnatuurmuseum.nl.

 

Verdi’s grootste hit Aida is nu te zien in Nederland!

Aida

Opera Spanga presenteert Aida, Giuseppe Verdi’s meesterwerk waarin liefde in conflict komt met oorlog. Het tragische verhaal over slavin Aida en haar geliefde Radames wordt na jaren weer uitgevoerd in Nederland; in het Friese buurtschap Spanga. Daar ontstaat een groots multimedia-spektakel. Opera Spanga maakt in het decor gebruik van drie videoschermen, die verschillende werkelijkheden geruisloos in elkaar laten overlopen. De balans tussen ‘echt’ en ‘virtueel’ vervaagt steeds meer, net als in ons dagelijks leven. Alles is openbaar en privacy bestaat niet. Zo switchen de videoschermen moeiteloos van de gruwelen van de oorlog naar de slaapkamers van de personages.

Speeldata: 24 juli t/m 13 augustus
Spanga, Weststellingwerf Friesland
www.operaspanga.nl

 

WERELDBURGERS VAN DE VOORSTREEK

Wereldburgers van de Voorstreek Een unieke samenwerking tussen theatergezelschap en journalistiek

Wereldburgers van de Voorstreek opent de deur naar een nieuwe wereld in onze stad. Deze muzikale theatervoorstelling is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Leeuwarder Courant en theatergezelschap Tryater. De situaties in Wereldburgers van de Voorstreek zijn niet verzonnen. Er wordt gespeeld met de rijkdom aan dialecten en accenten van de straat. En waar woorden tekort schieten, neemt muziek het over. Stap in deze magisch-realistische reis en ontdek samen met ons de wereld om ons heen. De Leeuwarder Courant bundelt de verhalen van de bewoners en de beschouwingen op de Voorstreek in een LC-bijlage. Bekijk ook www.wereldburgersvandevoorstreek.nl.

VAN 25 APRIL T/M 26 MEI 2018
LOCATIE VOORSTREEK 39-47 (VOORMALIG PAND BEVER)

STRETCH JE EIGEN BEELD VAN DE SAMENLEVING!
BESTEL KAARTEN:
WWW.TRYATER.NL OF OP 2018.NL/WERELDBURGERS

 

Lân fan taal

Alle talen zijn welkom

Wolkom yn Ljouwert, welkom in vrijstaat Lân fan taal (land van taal)! Hier zijn alle talen welkom. In taalpodium Obe hoor/lees/zie je wat er te doen is en ontdek je de talige kunstinstallatie van de Brit Tim Etchells. Zie de meertalige, torenhoge projectie op de scheve Oldehove! Ontdek de Talentuin met o.a. MeM, het paviljoen waar elke week een andere taal in de spotlight staat. En er is veel meer. In de Talentuin (normaal: stadspark Prinsentuin) hoor je nieuwe geluiden, laat je een taalspoor achter en zie je een gedicht drijven. Routes en wandelingen voeren je door de stad. Ga je deze zomer naar een van de mooie festivals en evenementen die Fryslân rijk is? Dikke kans dat je daar de Taalkaravaan tegen komt! www.lanfantaal.nl.

 

Leen een Fries!

Leen een Fries

Wat is er leuker dan Leeuwarden en Fryslân ontdekken met behulp van een ‘local’? Iemand waarmee je de leukste straatjes ontdekt, de taal verkent, al kanoënd een natuurgebied doorkruist of lokale lekkernijen proeft? De Friese bibliotheken snappen dat heel goed. Daarom riepen ze Friezen op zich (gratis) uit te laten lenen via het platform leeneenfries.nl. Er staat al een mooie collectie (meertalige) Friezen online! Stuk voor stuk mensen met een mooi verhaal, een opvallende hobby of kennis van een bepaald gebied. Maak een account aan op leeneenfries.nl, check de activiteiten en regel meteen een afspraak! Misschien beland je wel in Spannum, bij de KNRM in Harlingen of bij een vlinderkenner. Liever meedoen aan een ‘groepslening’? Dat kan ook! Leen een Fries is natuurlijk ook voor wie (al) in Friesland woont! www.leeneenfries.nl