Het Noordbrabants Museum toont de kunst, geschiedenis en cultuur van Brabant. Naast tentoonstellingen met (inter)nationale aantrekkingskracht besteedt het museum regelmatig aandacht aan de Brabantse schilders Jheronimus Bosch, Vincent van Gogh en Jan Sluijters.

Ali Banisadr: Foreign Lands

6 apr – 25 aug 2019
De schilderijen van de kunstenaar Ali Banisadr (Teheran, 1976) zijn een weerspiegeling van zijn Iraanse afkomst en de invloed van Europese kunstenaars als Jheronimus Bosch, Paolo Veronese, Tintoretto en Francis Bacon. De heldere en levendige kunstwerken zijn een mix van orde en chaos, van schoonheid en horror. Ze nemen ons mee in een wereld vol abstract expressionisme waarbij de wereldgeschiedenis en de mythologie elkaar ontmoeten.

De geur van succes. Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs

26 apr – 25 aug 2019
Komende lente komt het museum volop in bloei te staan dankzij de kleurrijke tentoonstelling De geur van succes. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van twee Brabantse broers en hun succesvolle carrières in Parijs vóór, tijdens en na de Franse Revolutie. Beide bloemschilders wisten een aanzienlijke positie in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 in te nemen. Het Noordbrabants Museum bezit in Nederland de grootste collectie met bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes en botanische studies van de gebroeders Van Spaendonck. Vanaf dit voorjaar wordt deze collectie voor het eerst tentoongesteld en aangevuld met de mooiste bruiklenen.

Van Goghs intimi. Vrienden, familie en modellen

21 sep 2019 – 12 jan 2020
Vincent van Gogh, misschien wel Brabants bekendste zoon, was een gepassioneerd man. Zijn relaties waren vaak sterk en langdurig, maar hij wist met zijn uitgesproken karakter ook mensen van zich te vervreemden. Aan de hand van schilderijen, tekeningen, brieven en documenten geeft Van Goghs intimi een brede blik op de personen die een belangrijke rol speelden in zowel het leven als het werk van Van Gogh. De tentoonstelling breekt met de gangbare visie van de getormenteerde, eenzame kunstenaar.

Cultuurstad van het Zuiden

Hij woonde en werkte van 1450 tot 1516 in ’s-Hertogenbosch, maar is nog steeds springlevend: Jheronimus Bosch. De laatmiddeleeuwse Bossche kunstschilder staat symbool voor de grote cultuurhistorische waarde van de stad Den Bosch en krijgt dit jaar dan ook niet voor niets een podium in ‘Cultuurstad van het Zuiden’. Het Noordbrabants Museum is, samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch en tal van culturele instellingen, aanjager van deze campagne. ‘De nalatenschap van Jheronimus Bosch, de beroemdste en belangrijkste zoon van de stad, is nog iedere dag voelbaar. We brengen zijn werk en zijn leven dan ook graag voor het voetlicht. Dat begon al in 2016, het Boschjaar. Onze tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie trok toen een recordaantal bezoekers (ruim 471.000) naar Het Noordbrabants Museum. Dat succes breiden we dit jaar graag uit in de hele stad.’ De stad bruist dus, en er worden tientallen activiteiten, voorstellingen en zelfs een heus theaterfestival georganiseerd in Den Bosch. Een dagje in deze stad is daarom eigenlijk te kort, vindt museumdirecteur De Mooij. ‘Je zou er een weekend van moeten maken om alle gezichten van Den Bosch te leren kennen.’

Tip: Ontdek ’s-Hertogenbosch met een historische vaartocht
1 apr – 31 okt 2019

Combineer het museumbezoek met een vaartocht over de Binnendieze en ontdek de prachtige historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch, cultuurstad van het Zuiden.
Meer info: bezoekdenbosch.nl/cultuurstad