Veel Noord-Hollandser dan Gerard Joling (58) gaat het niet worden. Hij is geboren in Alkmaar, opgegroeid in Schagen en is toen naar Aalsmeer verhuisd. “Vraag me niet hoe ik hier terecht ben gekomen, maar het is gebeurd. Het is lekker centraal en daardoor makkelijk met het reizen voor mijn werk. Bovendien woon ik in een prachtig huis aan het water. Maar mocht ik het minder druk krijgen of als het minder goed gaat, verhuis ik morgen nog naar Bergen Noord-Holland”, lacht Gerard.

Je hebt nooit buiten Noord-Holland gewoond, is dat bewust?

“Door mijn werk heb ik zoveel van Nederland gezien. Ik vind een dagje Breda, Den Bosch of Maastricht prachtig. Maar ik ben verknocht aan Noord-Holland. Laatst was ik bij mijn zusje, die woont in Schagerbrug en dan rij ik vanaf mijn moeder, die in Schagen woont, langs het kanaal. Dat is gewoon prachtig. Onveranderd ook. Ruisende riet langs de rand, met die prachtige landerijen. Zeker als de tulpen in bloei staan is het een idyllisch plaatje.”

“Skuren, skoenen en skoonmaken; die Noord-Hollanders herken je overal”

Hoe vond je het om daar op te groeien?

“Mijn jeugd was heerlijk en onbezonnen. Alles kon. Ik had lieve ouders, de verjaardagen werden altijd groot gevierd. Vrienden en vriendinnetjes mochten mee naar huis. Op een gegeven moment kreeg ik mijn eerste bijbaantjes. Natuurlijk heb ik – Noord-Hollandser kan het niet – bloembollen gepeld, maar ik heb in mijn carrière ook het Noordhollands Dagblad rondgebracht. Dat was ideaal, want dat was doordeweeks een middagkrant dus die kon ik na schooltijd bezorgen. In het weekend was het wel een ochtendkrant, dus dan moest ik alleen op zaterdagochtend vroeg opstaan. Verder heb ik ook nog bij een snackbar gewerkt, in een kapsalon haren gewassen, een koffiezaakje, nog in de horeca bij de Gouden Engel gewerkt. Het was een heerlijke jeugd in Schagen.”

Ik zeg Noord-Holland; waar denk jij dan aan?

“Dan denk ik toch aan de uitgestrekte weilanden met mooie boerderijen. Ik kan er zo van genieten om van Aalsmeer naar Schagen te rijden. Zie ik die uitgestrekte velden, waar nu die vreselijke windmolens staan die het uitzicht belemmeren. Maar goed, dat is een ander verhaal. Oer en oer Hollands, zo’n weiland met koeien en het ruisende riet. Maar ook de binnenstad van bijvoorbeeld Hoorn is prachtig. Met die oude gevels. Aalsmeer, waar ik nu woon, heeft dat niet. Dat is gewoon een lelijk dorp. Maar goed, ik zit aan het water en in Aalsmeer wonen hele hardwerkende mensen en het is heerlijk centraal. Noord-Holland staat voor mij gelijk aan het goede leven; cafés, restaurantjes, gezellige stranden.”

Wat is volgens jou een typisch Noord-Hollands product?

“Dat is lastig, ik zou het niet weten. Ik weet wel echt oer-Hollandse producten; ik ben dol op een lekker stamppotje. Zuurkool, andijvie stampotje. Ik lust alle groenten. Of ik een fijnproever ben? Niet echt. Ik houd van goede wijnen met een brutale afdronk, een lekker vol wijntje. Maar of ik er nou echt verstand van heb? En ja, je maakt me ook blij met een lekker gerookt zalmpje en blikje kaviaar, maar daar hoef je me niet mijn bed voor uit te bellen. Ik vind een lekker prakje bij mijn moeder met spinazie, een gehaktbal, jus erbij en dan zelfgemaakte appelmoes eigenlijk lekkerder. Sowieso is dat hele culinaire niet aan mij besteed; ik vind dat te lif lafferig. Ik ben net een pedaalemmer, trap op mijn tenen en mijn mond gaat open. Ik heb altijd trek en alles gaat erin. Een lekkere borrel, lekker wijntje en ik schep het liefst twee of drie keer op. Ik moet er wel een hoop voor doen om het eraf te krijgen en dat gaat de laatste tijd iets minder makkelijk moet ik zeggen. Ik sport wel, maar tekort naar wat ik eet en drink. Maar goed; we moeten ook genieten van het leven, dat is heel belangrijk.”

Wat zijn Noord-Hollanders voor type mensen?

“Er zijn gradaties. Als je echt richting Medemblik en Obdam gaat, echt dat West-Fries – die mensen die zeggen skuren, skoenen en skoonmaken – die hebben altijd wel iets heel nuchters over zich. Maar over het algemeen zijn Nederlanders allemaal wel nuchter. Wat ik altijd bijzonder vind is dat waar ik ook ben, China, Japan of van mijn part Timboektoe, je Noord-Hollanders altijd herkent. Dat accent herken ik uit duizenden: ‘Nohhhh, johh meen je niet, denk?’ Dan weet ik het meteen.”

Favorieten van Gerard in Noord-Holland

Favoriete restaurant – “Dan moet ik er twee opnoemen. Fabels en Fabbrica, beide in Bergen. Altijd gezellig en lekker eten.”
Favoriete plek om op te treden– “Mensen zeggen dat het lastig is om optredens te krijgen in Noord-Holland, maar dat heb ik nooit gehad. Ik heb een aantal keer op het popweekend in Schagen gestaan, dat was te gek. En ja ik heb natuurlijk meerdere keren in een uitverkochte Arena gestaan; dat is het meest unieke van mijn carrière.”
Favoriete shopstad – “Haarlem en Alkmaar. Beiden hebben een ongelooflijke hoeveelheid aan kledingwinkels en het blijft overzichtelijk. In Haarlem loop je vanaf de grote markt zo de andere winkelstraten in. Beter dan bijvoorbeeld Utrecht, waar alles eenrichtingsverkeer is en je niet meer terug komt bij het beginpunt. Bovendien zijn er in Haarlem en Alkmaar goede restaurants, ook belangrijk voor een dagje shoppen.”
Favoriete uitstapje – “Lichtjesavond in Bergen. Dat is iets waar ik altijd naar uitkijk. We reserveren bij een restaurant een tafel met vrienden en kennissen en heel het dorp is dan versierd met lampionnetjes. Er zijn mensen die wel 200 jampotjes sparen voor dit evenement. Vaak zitten we al zo in de drank dat we heel die lichtjes missen, maar het is altijd heel leuk.”
Favoriete museum – “Dat is dan toch het Rijksmuseum. Met die oudheden en prachtige dingen. Zo groot en internationaal.”