Friezen doen alles nét even anders. Net even wat relaxter. Net even wat gemoedelijker, wat eigenzinniger, wat langzamer misschien, maar ook wat ‘vrijer’. Al die kleine ‘net-andersen’ bij elkaar opgeteld, maken Friesland tóch compleet anders. De rest van Nederland kan ons en onze fratsen maar moeilijk definiëren, omdat wij dingen nu eenmaal op onze manier doen. We laten je op 11 manieren zien hoe leuk het is om te leven als een Fries.

Elf steden en dorpen

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Het zijn de steden voor de mensen die weten dat je niet de grootste hoeft te zijn om op te vallen. De Tocht der Tochten hoef je niet te schaatsen, ga hem fietsen, lopen, varen, suppen of steppen maar zet hem op je bucketlist.

Friesland Waterland

In Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdreven de zee, bevaren de vaarten, fierljeppen over sloten en bouwden terpen voor een droge voeten garantie.

De Wadden

De Friese voortuin die ook wel bekend staat als het bijzonderste stukje Unesco Werelderfgoed. Let op: niet geschikt voor bankzitters, bingewatchers, landrotten, snelheidsduivels, betonvreters, zondagsrijders, binnenblijvers en mensen die natuur vies vinden.

1000+ routes

De provincie is perfect om in te fietsen en te wandelen. Geen bergen om te trotseren, geen dalen waarvoor je moet remmen. Tenzij je onze dijken en terpen volgt natuurlijk. De verschillende landschappen binnen een enkele route zijn geschikt voor een potje autobingo.

Culinair

Iedereen kent de Friese Beerenburg, het suikerbrood, de Fryske dúmkes en de Friese droge worst inmiddels wel. Soms vind je deze streekproducten terug in verrassende gerechten in culinair Friesland. Hoogwaardige sterrenrestaurants, biologische hotspots en innovatieve lunchcafés.

Natuur

Het zit in onze natuur om te genieten van de weidse landschappen, eindeloze luchten en de unieke flora en fauna. Ga op safari in één van de vier nationale parken of beleef het grootste blotevoetenpad: het Unesco Werelderfgoed Waddenzee.

Friese iconen

We wonen misschien in een relatief platte provincie, maar als het gaat om de Friese iconen steken we met kop en schouders boven de rest van Nederland uit. Van historische geschiedenisschrijvers als M.C. Escher en Mata Hari tot hedendaagse helden als Epke Zonderland en Doutzen Kroes. Ga op zoek naar de onverwachte oeh’s en aah’s.

Friesland by Night

Ongestoord genieten van de sterrenhemel, dat kan pas als het donker genoeg is. Een Dark Sky Park is een gebied waar het zó donker is dat je de sterrenhemel optimaal kunt beleven. Laten de enige twee parken in Nederland nu juist in Friesland liggen: De Boschplaat op Terschelling en in Nationaal Park Lauwersmeer.

Citytrip: Leeuwarden

De stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt, Lintwarde. Het is de best bewaarde geheime hotspot van Nederland, met een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa en eigenzinnige mensen die ontdooien en je heel gastvrij hun stad laten zien.

Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018

Vakantie in eigen land was nog nooit zo’n goed idee, want Leeuwarden – Fryslân in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Met meer dan 100 programmaonderdelen laten we zien hoe Friezen het leven vieren en daarbij een gezonde planeet achterlaten voor de generaties die nog komen.
Kijk op www.friesland.nl voor meer informatie over de mogelijkheden.