Hoewel we het tegenwoordig vaak hebben over Doutzen, Epke, Sven en Marit, zijn er veel meer bekende Friezen. Vooral op het gebied van kunst en cultuur. Leeuwarden is niet voor niets de Europese Culturele Hoofdstad van 2018! Want ken je Margaretha Zella, Maurits Cornelis Escher en Jopie Huisman nog? En heb je al gehoord van het nieuwste kunstproject; de 11fountains?

M.C. Escher

© Portretfoto M.C. Escher ∏ the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com
© Portretfoto M.C. Escher ∏ the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

Maurits Cornelis Escher. Een van de bekendste Nederlandse kunstenaars ooit. Toch weten veel mensen niet dat hij in Leeuwarden geboren is. De kunstenaar, die in 1972 overleed, maakte tijdens zijn leven vooral werken waarbij optische illusies, wiskundige raadsels en gezichtsbedrog een grote rol speelden. Hij speelde in zijn tekeningen en houtwerken met architectuur, perspectief en onmogelijke ruimtes. Enkele bekende werken: Lucht en water, Dag en nacht en Tekenen. Tot en met 28 oktober vind je een tentoonstelling over Escher in Het Fries Museum.

 

 

 

Jopie Huisman

© Jopie Huisman
© Jopie Huisman

Als niet Fries zegt het je misschien niet zoveel, maar de Friezen kennen hem zeker: Jopie Huisman. De schilderijen van deze kunstschilder zijn een ode aan het Friese boerenleven. Huisman kwam in zijn werken op voor de ‘minderen’ en wilde hen met zijn werk de aandacht geven die ze volgens hem verdienden. Zijn werken zijn realistisch geschilderd. Naast schilder was hij ook schrijver en een graag geziene gast in televisieprogramma’s. De kunstenaar overleed in 2000. In zijn geboorteplaats, Workum, vind je het Jopie Huisman Museum.

 

 

Mata Hari

 © Hoofdbeeld Mata Hari, de mythe en het meisje - project van Leeuwarden-Fryslân 2018
© Hoofdbeeld Mata Hari, de mythe en het meisje – project van Leeuwarden-Fryslân 2018

Over deze Friese vrouw doen zich vele verhalen de ronde. Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Zelle heet, werd geboren in Leeuwarden. Mata Hari is haar artiestennaam die ze gebruikte toen ze begon met haar optredens als exotische danseres. Tijdens haar dansen ontblootte ze steeds meer van haar lichaam. Mata Hari was een sensatie! Toch hing er rondom de danseres altijd een zee van vraagtekens. Over de vele mannen waarmee ze een liefdesverhouding had, moederschap en haar uiteindelijke noodlot. Ze werd beschuldigd spion te zijn en is ze om deze reden in Parijs gefusilleerd in 1917. Tot op de dag van vandaag is Mata Hari een iconische vrouw die wordt gezien als sekssymbool en stijlicoon.

 

 

11fountains

 © byIMAZZO
© byIMAZZO

Niet 11 steden, maar 11 fonteinen. Vanaf 18 mei is in verschillende steden in Friesland een fontein te bewonderen. Deze 11 fonteinen zijn gemaakt door 11 verschillende kunstenaars die gekozen zijn omdat hun werk een match heeft met de geschiedenis van de stad. De kunstenaars wonen dus niet in Friesland, maar hebben zich voor dit project verdiept in de cultuur van de stad. Ze hebben vervolgens een fontein gemaakt die zij vonden passen bij het beeld van de stad. 11fountains is een onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele hoofdstad Europa en is nieuw cultureel erfgoed.