Hoppen over de Wadden

Hoezo maar één Waddeneiland bezoeken? Als eilandhopper zet je gewoon koers naar alle vijf: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De onderlinge verschillen zijn soms groot, want elk eiland heeft zijn eigen karakter. Steek de Waddenzee over en beleef dat eilandgevoel.

Hi_lammetjevoorboet-FotoSytskeDijksen-Foto-Fitis-Texel
©Sytske Dijksen

Texel
‘Texel is Nederland in het klein’ zegt men, duidend op de diversiteit aan landschappen. Een bekend natuurgebied is De Slufter, waar de zee het land kan binnenstromen. In het zuidelijke puntje van het eiland vind je De Mokbaai, de Geulplas en de Horsmeertjes voor fiets- en wandelroutes met spectaculaire uitkijkplekken. Van de vijf Waddeneilanden is Texel het grootst. Op sportief gebied zit je hier goed: parachutespringen, moutainbiken of leer windsurfen bij een van de twee surfscholen op het eiland. Wist je dat Olympisch kampioen windsurfen, Dorian van Rijsselberghe, een geboren Texelaar is? Typisch Texels: kennismaken met lokale ambachten op verschillende kaas- of schapenboerderijen. En met de kleintjes wandelen over het Sommeltjespad voor de legende van de aardmannetjes die verstenen in het zonlicht.

Vlieland
Kenmerkend voor ‘Vlie’, zoals de bewoners het eiland noemen, is dat het voor toeristen autoluw is. Het eiland telt één dorp – Oost-Vlieland – dat direct aan de Waddenzee ligt. In de Dorpsstraat vind je het Tromp’s Huys, het oudste pand van het eiland dat in 1575 werd gebouwd en nu een museum is. Aan de westkant van Vlieland bevindt zich De Vliehors, een twintig vierkante kilometer grote uitgestrekte witte zandvlakte, ook wel de ‘Sahara van het Noorden’ genoemd. Een bijzonder natuurgebied en een belangrijke stek voor vogels en zeehonden. Dit gebied kun je ontdekken met de Vliehors Expres, een truck die je over de Vliehors naar de zeehonden en het drenkelingenhuisje met juttersvondsten rijdt. Een deel van de Vliehors is militair oefenterrein van de luchtmacht.

Hi_droogvallen2-TerschellingTerschelling
Vuurtoren de Brandaris is hét symbool van dit middelste Waddeneiland. Het ligt aan de westzijde en is een van de oudste vuurtorens van Nederland. Aan de andere kant, de oostzijde, ligt natuurreservaat De Boschplaat. Een uitgestrekt strand en kweldergebied langs de Waddenzee waar jaarlijks duizenden (trek)vogels broeden. Eilanders en bezoekers kunnen zich sinds kort stil en schoon vervoeren met elektrische auto’s. De zogenoemde Schlyge E-auto’s kun je via een app reserveren. In juni vindt Oerol plaats, een jaarlijks terugkerend theaterfestival waarbij het eiland tien dagen het podium is voor theater, muziek en dans. Overigens staan Terschellingers bekend om het vertellen van (eiland)verhalen. Zo’n verhalenverteller kun je inhuren, leuk tijdens een lange boswandeling.

Fotolia_67782697_Subscription_Monthly_M

Ameland
Het enige Waddeneiland met 27 kilometer aan witte, prijswinnende zandstranden. In 2015 kregen drie badstranden op Ameland de Blauwe Vlag: een internationale onderscheiding voor schone en veilige stranden. In de vier eilanddorpen – Hollum, Ballum, Nes en Buren – staan historische panden die onder monumentenzorg zijn geplaatst en je het gevoel geven even in een andere tijd te zijn beland. Vroeger vervulden paarden een belangrijke rol op het eiland, want zij brachten de reddingsboten naar zee. Moderne boten vervingen de paarden, maar er worden nog steeds demonstraties gegeven met een paardenreddingsboot. Sinds vorig jaar kent het eiland een zonnepark dat binnenkort stroom gaat leveren aan ruim 1500 huishoudens op het eiland. Doel van de gemeente Ameland is in 2020 energieneutraal te zijn.

Schiermonnikoog-landschap-851x1024

Schiermonnikoog
Met ruim negenhonderd inwoners en slechts één gelijknamig dorp is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland. Maar wél met een van de breedste zandstranden van Europa. Het eiland is, net als Vlieland, autovrij. Schier is als enige van de Waddeneilanden een Nationaal Park. Vrijwel nergens anders in Nederland zijn er op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende landschappen te vinden: bossen en duinen vol geurige bloemen, het oneindige strand, wadplaten vol vogels en een uitgestrekte kwelder met ongerept uitzicht. Vogels kijken kun je het beste doen bij de Westerplas. Midden in dit zoetwatergebied staat een uitkijkhut en zie je vogels heel dichtbij voorbijkomen.Op een heuvel staat de voormalige bunker Wassermann, een uitkijkpost die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog bouwden. Vlakbij dit betonnen bouwwerk ligt Vredenhof, een begraafplaats voor aangespoelde en omgekomen drenkelingen.

TEKST: Hedy Jak