Fiets of wandel langs de culinaire klassiekers

Voor, tijdens en na een fiets- of wandeltocht in zuidelijke provincies kan een stevig ontbijt, tussendoortje, lunch en diner niet ontbreken. Wat zijn de typische streekproducten en –gerechten van Zeeland, Limburg en Brabant? We lichten er een paar voor je uit, zodat jij je tussenstops nauwkeurig kunt uitstippelen.

ZEELAND

ONTBIJT

Eieren met Zeeuws spek in Domburg.
Geen beter begin aan een Zeeuwse ontdekkingstocht dan een stevig ontbijtje met eieren en Zeeuws spek – een typisch streekgerecht uit Zeeland dat al sinds jaar en dag een landelijk begrip is. Zeeuws spek is een langzaam gegaard stuk buikspek dat gemarineerd is in zout, peper en laurier en wisselende andere kruiden. Start een fietsroute in Domburg en geniet van je bordje scrambled eggs met bacon terwijl je over de zee uitkijkt.

TUSSENDOORTJE

koffie met een Zeeuwse bolus in Heinkenszand
Met de eieren en het spek nog enigszins op de maag is een zware lunch niet nodig. Een uitgelezen kans om jezelf op te laden met een lichte zoetigheid: een Zeeuwse bolus! Geen toerist mag de provincie verlaten zonder dit iconische kleverige koffiebroodje te hebben geproefd. De bolus werd in de 16e eeuw voor het eerst geïntroduceerd door Joden die vanuit Portugal en Spanje naar Zeeland kwamen. En wist je dat het gebakje door de Zeeuwen ook wel liefkozend jikkemiene, stropiedroaier, koekedraoiomme of drolle wordt genoemd?

DINER

Zeeuwse mosselen in Yerseke
De dag sluit je af met – hoe kan het ook anders – een pannetje échte Zeeuwse mosselen. Hiervoor fiets of wandel je het liefst naar of rondom Yerseke of Bruinisse – van oudsher authentieke mosseldorpen. De mosselen die hier worden geserveerd worden bijna rechtstreeks vanuit de Oosterschelde op je bord gelegd. Een goede portie friet erbij, een mooi glas wijn, en aanvallen maar. Bestek heb je niet eens nodig: bij een mosselmaaltijd is het uiteraard gewoon toegestaan rechtstreeks met de hand uit de pan te eten.

BRABANT

ONTBIJT

Zelfgeplukte fruitsalade in Bergen op Zoom
Begin een dag in Brabant met een verse fruitsalade. Gezond en lekker en ook nog eens rechtstreeks van Brabantse bodem. De provincie kent namelijk tal van pluktuinen waar je zelf je aardbeien, appels, bessen en kersen kunt plukken – waaronder in Bergen op Zoom. Verser krijg je ’t niet. Ook een aanrader: neem bij het ontbijt een kop thee van ’s lands enige theeplantage, die ligt namelijk in Zundert.

LUNCH

Brabants worstenbroodje in Wagenberg
Voor de hand liggend, maar iedere keer weer de moeite waard: het traditionele Brabantse worstenbroodje. Zó populair dat hij tegenwoordig zelfs een eigen verkiezing heeft. Zodoende weten wij te melden dat je de beste dit jaar in Wagenberg kan krijgen. Het recept van het lekkerste worstenbroodje van Nederland wordt uiteraard niet prijsgegeven, maar mocht je ‘m eenmaal thuis nog eens willen namaken: met witbrooddeeg en een worst van een gehaktsoort naar keuze kom je ook een heel eind! Leuk feitje: het Brabants worstenbroodje is in 2016 opgenomen in de UNESCO- lijst van immaterieel erfgoed.

DINER

Balkenbrij in Loon op Zand
Eén ding is zeker, balkenbrij is lekkerder dan dat het klinkt. Als dit gerecht op de traditionele wijze wordt bereid bevat het voornamelijk slachtafval dat op smaak wordt gebracht met verschillende kruiden, boekweitmeel en krenten of rozijnen. Tegenwoordig wordt ook vaak varkensvlees, spek en lever gebruikt. De smaak valt niet makkelijk te omschrijven – dat moet je echt zelf gaan proeven in deze mooie provincie! Eindig je route in Loon op Zand of breng een hele dag wandelend in dit gebied door. Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is prachtig!

LIMBURG

ONTBIJT

Limburgse vlaai in Nederweert
Ontbijten met vlaai: dat moet je natuurlijk niet iedere dag doen, maar in het bourgondische Limburg mag het voor een keertje. Waar anders? De provincie staat bekend om haar ambachtelijke vlaaien van luchtig deeg en een vulling van vruchten zoals abrikozen, kersen of kruisbessen. De vlaai vindt zijn oorsprong overigens in de tijd van de Germanen, toen plakken gebakken deeg al werden ‘opgewaardeerd’ door er vruchtenjam of honing overheen te gieten. Start je dag in Nederweert, waar je kunt blijven voor een wandeling in de omgeving (Nationaal Park de Groote Peel is een aanrader), of fiets vanuit daar verder naar je volgende culinaire stop.

LUNCH

Asperges in Roermond
Eindelijk, het seizoen is weer begonnen, het is aspergetijd! Heerlijk als lunch of als diner. In de provincie Limburg is het Witte Goud, zoals de asperge ook wel genoemd wordt, praktisch overal te vinden. Combineer je culinaire stop met een thematische aspergeroute per fiets, bijvoorbeeld vanaf Roermond door Nationaal Park de Meinweg. De asperge wordt namelijk volop verbouwd in Limburg, dus gaat dat zien! Een rondje langs de asperges begin je bij knooppunt 83.

DINER

zoervleisj in Sittard
Zoervleisj, oftewel zuurvlees is een typisch Limburgs streekgerecht dat wordt gemaakt van paardenvlees, varkensvlees, rundvlees of konijn. Het stoofgerecht dankt zijn naam aan de azijn waarin het vlees vóór het stoven wordt gemarineerd. Vervolgens wordt, als tegenwicht, stroop en peperkoek toegevoegd. Een perfecte combinatie! Je eet zoervlees met een aardappelpuree of friet. Strijk neer in het gezellige Sittard om in één van de restaurantjes in het centrum je actieve dag af te sluiten.