Een dag, weekend of week in de zuidelijke provincies

Of je nu lang gaat of kort, cultuur gaat snuiven of op de fiets stapt, kampeert of in een bungalow verblijft: het zuiden is zo veelzijdig dat je er terug blijft komen. We nemen je een dag, een weekend en een week mee naar de drie zuidelijke provincies.

Een dag in…

BRABANT

Ga voor een goedgevuld dagje Brabant eens een keer naar Cuijk, buiten de gebaande paden. Uniek is hier de Vrije Markt, waar je urenlang kunt rondstruinen op zoek naar verborgen parels die jarenlang op stoffige zolders hebben gelegen. Daarnaast telt Cuijk verschillende musea en is het mooi fietsen en wandelen in de omgeving, die ook wel het Land van Cuijk wordt genoemd.

LIMBURG

Leg een prachtige wijnroute af in de wijnprovincie van Nederland! Maar liefst 32 procent van alle wijndruiven wordt in Limburg geteeld. In het Heuvelland in Zuid-Limburg tref je prachtig wandelgebied dat je dwars door de wijngaarden voert. Ook zijn hier tientallen wijnhandels, restaurants en wijnbarretjes te vinden waar je de Limburgse wijnen uiteraard kunt proeven.

ZEELAND

Bezoek in Zeeland een visserij- of mosselfeest. De provincie kent vele traditionele vissersdorpen, zoals Bruinisse, Yerseke en Breskens – en wat is een vissersdorp zonder jaarlijkse vissersevenementen? Verspreid over heel Zeeland worden regelmatig feesten georganiseerd vol muziek, optredens, braderieën en natuurlijk heel veel vis. Ga je echt all the way, dan heb je zelfs de optie om mee te varen op een mosselkotter.

Een weekend in…

BRABANT

Een weekend weg in Brabant kan in steden en dorpen doorgebracht worden, maar mis ook vooral een kampeertrip in de Biesbosch niet. In dit veelzijdige natuurgebied aan de grens met Zuid-Holland kan gewandeld, gefietst en gevaren worden en de f lora en fauna is enorm divers: zo kun je in de Biesbosch op één dag bevers, visarenden en kolibries spotten. Sla je tent op en ga de natuur in!

LIMBURG

Het drielandenpunt, daar moet je als Nederlander een keer geweest zijn in je leven. Bij de Limburgse plaats Vaals, waar het drielandenpunt ligt, komen de grenzen van Nederland, Duitsland en België samen. Je vindt hier bovendien het hoogste punt van ons land. Combineer een bezoek aan deze bezienswaardigheid met een lang weekend weg in het zuidelijkste puntje van de provincie Limburg om even op te laden.

ZEELAND

Op 31 augustus dit jaar wordt het startsignaal gegeven voor een jaar lang herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid in Nederland. Omdat Zeeland, en dan met name de rivier de Schelde vanwege de Slag om de Schelde, een sleutelrol vervulde bij de bevrijding van ons land, worden in Terneuzen en andere dorpen en steden rondom de rivier verschillende evenementen, tentoonstellingen en zelfs een heus bevrijdingsfestival georganiseerd. Ideaal om een weekend voor uit te trekken.

Een week in…

BRABANT

Strijk neer op een camping in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen, en je zit gebakken. Een enorm uitgestrekt natuurgebied binnen handbereik en legio mogelijkheden om uit te waaieren naar dorpen en steden in de omgeving. Brabant heeft ’t allemaal. Tilburg, Den Bosch en Breda zijn stuk voor stuk aan te rijden en vanuit je tent, caravan, bungalow of appartement wandel je iedere ochtend rechtstreeks de natuur in van de ‘Brabantse Sahara’.

LIMBURG

Een week in Limburg voelt als een week buiten de landsgrenzen. Het Bourgondische leven, niets moet, alles mag… neem dus de tijd om de provincie eens echt goed te verkennen en overnacht bijvoorbeeld in (de buurt van) Nationaal Park de Maasduinen, in een bungalowpark of op een van de vele campings. Van hieruit kun je de natuur in, maar je kunt ook dagtripjes maken naar Venray of Overloon.

ZEELAND

De Zeeuwse kust is niet voor niets zo liefkozend bezongen: het kustgebied is zo veelzijdig dat je er een hele zomer zou kunnen vakantievieren zonder je een moment af te hoeven vragen hoe je je tijd gaat vullen. Maak een strandwandeling of neem een frisse duik, bezoek de Oosterscheldekering, ga shoppen in Vlissingen of doe gewoon even helemaal niets terwijl je de zon aan de horizon in de zee ziet zakken.

OP AVONTUUR IN BERKENHOF TROPICAL ZOO

Een groene leguaan ritselt door de groene boomkruinen, dwergkaaimannen beloeren je vanachter de struiken, een vogelspin kan hier zomaar op je hand belanden en voor je het week hangt er een slang in je nek… één ding is zeker: in Berkenhof Tropical Zoo valt een heleboel te ontdekken voor jong en oud. Maar geen zorgen, uiteraard zijn alle dieren ook gewoon van een afstandje te bewonderen. Van kleurige kameleons tot nieuwsgierige aapjes en wandelende takken. Van ara’s tot gifkikkers en vlinders in de meest spectaculaire kleuren. De dierenvrienden van Berkenhof Tropical Zoo zijn met recht een bont gezelschap te noemen. De ontdekkingstocht gaat onverminderd voort in de Fossielenmijn en Dino Expo – een walhalla voor kids waar ze reusachtige dinosaurussen, mammoeten en sabeltandtijgers kunnen bewonderen. In de Kidsjungle en het Buitenspeelbos is het daarna heerlijk spelen. Spetteren in de speelbeek, klauteren door de grote klimtorens of verstoppertje achter een grote bananenboom: In deze natuurspeelomgeving wanen de kinderen zich echt Indiana Jones voor een dag. www.tropicalzoo.nl