Of je nu van de natuur houdt, dol bent op musea of het liefst door eeuwenoude dorpjes struint, de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland hebben voor ieder wat wils. Dit zijn de pareltjes van het Zuiden op het gebied van natuur, kunst en erfgoed.

Noord-Brabant

Wandelen in de Brabantse Sahara

De Brabantse Sahara, zo wordt Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd. Dit is een stuifzandgebied van 3500 hectare groot tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. In dit voor Nederlandse begrippen woeste en droge gebied waan je je even in de Hollandse woestijn: in de zomer overdag warm en ’s nachts juist heel koud. Het verschil in temperatuur kan wel oplopen tot 40 graden. In tegenstelling tot de Sahara vind je in de Loonse en Drunense Duinen niet alleen zand, maar ook bos en heide. Ook fietsers kunnen hier dus hun hart ophalen. Er lopen genoeg prachtige fietsroutes door dit gebied.

Fietsen over duizenden fonkelende sterren

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is zonder twijfel het meest romantische fietspad van Nederland. Tenminste, als je er ’s avonds overheen rijdt. De duizenden fonkelende steentjes die in het asfalt zijn verwerkt laden overdag op door de energie die ze krijgen van de zon en geven ’s avonds licht. Dit unieke fietspad ligt in het oostelijke deel van Eindhoven, tussen de Opwettense watermolen in Nuenen en de Collse watermolen in Eindhoven. De ontwerper van het pad is kunstenaar Daan Roosegaarde. Hij liet zich inspireren door het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Geen toeval, de schilder woonde zelf namelijk twee jaar in Nuenen, net als Van Gogh zelf tussen 1883 en 1885. In de omgeving vind je dan ook een aantal molens die door hem zijn afgebeeld.

Vaar vanaf pittoresk Drimmelen de Biesbosch in

Drimmelen behoort zonder twijfel tot één van de mooiste dorpjes van Nederland. De oude stadskern bestaat al sinds 1645. De Herengracht, de mooiste straat van het dorp, is met haar rijen appelbomen aan weerszijden in de lente een oase van groen. Door deze straat stroomt het water van de Brede Vaart, waarop geregeld kleine bootjes varen. Niet alleen het dorp zelf, maar ook de omgeving is prachtig. Vanaf Drimmelen vaar je namelijk zo de Biesbosch in. In de haven van het dorpje kun je een klein sloepje huren en vervolgens op eigen houtje de prachtige natuur in dit gebied verkennen.

LIMBURG

Schaapjes kijken op de Brunsummerheide

Heide, bossen en vennen wisselen elkaar af op de Brunsummerheide. Dit natuurgebied van 600 hectare groot behoort tot de Vereniging Natuurmonumenten. Het aantrekkelijke aan dit gebied is de diversiteit van het landschap. Hoe gevarieerder de heide, hoe meer dieren en planten je vindt. Overigens ontstaat die variatie niet vanzelf. Als we de natuur volledig haar gang laten gaan, verandert de heide vanzelf in bos. Om dit te voorkomen mogen schapen hier geregeld lekker grazen. Praktisch én een leuk gezicht voor wandelaars. De schaapskooi waar de beestjes worden gehouden is normaal gesproken niet open voor bezoek, behalve op lammetjesdag! Je kunt dan een kijkje nemen bij de pasgeboren lammetjes.

Heerlen is één groot openluchtmuseum

Bij streetart denk je aan Parijs, Londen, Berlijn of andere grote Europese steden. Maar ook Heerlen staat tegenwoordig internationaal bekend als streetart- stad. De afgelopen jaren is de Limburgse mijnbouwstad flink veranderd. Nationale en internationale streetartkunstenaars mochten zich hier uitleven. Het gevolg: Heerlen is tegenwoordig één groot openluchtmuseum. Als je een speciale route volgt door het centrum kun je het grootste deel van de muurschilderingen bewonderen. Wil je meer weten over de verhalen achter de muurkunst? Bezoek de stad dan op zondag. Dan worden er namelijk speciale rondleidingen gegeven.

Bezoek de oudste brouwerij van Nederland

In de Middeleeuwen werd er in de Brandbierbrouwerij in Wijlre al bier gebrouwen. Over het jaar waarin de brouwerij ontstond, wordt getwist. Volgens de eigenaar opende de brouwerij in 1340 al haar deuren, maar historici hebben hier twijfels bij. Toch is dit vermoedelijk de oudste brouwerij van Nederland. In 1871 werd de brouwerij opgekocht door Frederik Edmond Brand en zo kreeg het bekende Limburgse biermerk haar naam. Een bezoekje aan de boerderij is zeer de moeite waard. In het ruim zeventig jaar oude proeflokaal ’t Kelderke kun je de geur van Brand opsnuiven en naar hartenlust proeven. Terwijl je wordt rondgeleid leer je alles over hoe het brouwen van het biertje wat Limburgers zo graag drinken nu in zijn werk gaat.

ZEELAND

Uitwaaien op het Zeeuwse strand

De schoonste stranden van Nederland liggen in Zeeland. In de Schoonste Stranden top 10 van NederlandSchoon worden maar liefst 8 plekken door Zeeuwse stranden bezet. De stranden zijn niet alleen heel netjes, ze zijn ook ronduit prachtig. En dan heb je ook nog eens wat te kiezen, want Zeeland heeft een kustlijn van 650 kilometer. Je kunt bijvoorbeeld lekker badderen in Oostkapelle, een echte Zeeuwse familiebadplaats. Ook de moeite waard is Cadzand, waar je op het strand nog miljoenen jaren oude haaientanden kunt vinden. Ben je erg gesteld op rust? Ga dan naar het strand bij Breezand en Vrouwenpolder. Dit is het breedste strand van Zeeland. Zelfs op een hete zomerdag is het hier nog rustig.

Leer alles over de watersnoodramp

‘Dé ramp’ wordt de watersnoodramp van 1953 ook wel genoemd. Niet zo gek, het was één van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis. In de nacht van 31 januari op 1 februari kwamen maar liefst 1836 mensen om het leven. Één ding was duidelijk: dit mocht nooit meer gebeuren. Drie weken na de ramp werd er een commissie opgesteld die met een plan moest komen. Het jaar daarop werd begonnen met de bouw van de Deltawerken, een serie dammen die de Nederlandse kust beschermen. In Zeeland kun je deze immense bouwwerken bewonderen.

Zierikzee: een indrukwekkende geschiedenis

Zierikzee is maar een klein stadje, maar heeft wel een grootse en indrukwekkende geschiedenis. Tijdens de Middeleeuwen en in de zeventiende eeuw was het namelijk een belangrijke havenen handelsstad. Met een beetje fantasie waan je je in het stadscentrum weer even in die periode. De meeste gebouwen uit die tijd zijn goed bewaard gebleven en in en rondom het centrum van het plaatsje bevinden zich meer dan 500 monumenten. Ook zijn er in het centrum nog drie oude stadspoorten te vinden.