Het is bijna een onmogelijke missie om de mooiste plekken in Noord-Holland op te noemen. Er is zoveel moois en voor ieder wat wils. Lekker fietsen of wandelen in de prachtige natuur, uitgaan in de bruisende steden of een dagje strand aan de kust. Wij zetten een aantal van de mooiste plekken voor je op een rijtje.

Volendam

Bekende zangers, de foto’s in klederdracht en de dijk. Is dat het enige waar je aan denkt bij Volendam? Think again! Volendam heeft veel meer te bieden. Breng een bezoekje aan het Palingsoundmuseum, in Paviljoen Smit-Bokkum. Het is een authentieke palingrokerij, waar je geniet van heerlijke paling. Het recept wordt generatie op generatie gerookt op traditionele wijze.
Naast Volendam ligt Marken. Dit eilandje ligt in de Gouwzee en het Markeermeer. Tegenwoordig kun je er makkelijk met de auto komen, maar tot 1957 was het eiland alleen per boot bereikbaar. Ondanks dat het met de auto te bereiken is, is de boottocht nog steeds het allerleukst. Vanuit Volendam pak je de ‘Volendam Marken Express’. Een boot die al 80 jaar als veerdienst dient tussen deze twee plekken. Tijdens de boottocht heb je een uniek kijkje over de Zuiderzee.

Texel

Texel is het enige Waddeneiland dat bij Noord-Holland hoort en alleen daarom al een bezoekje waard. Maar er is meer: het is het grootste Waddeneiland en er is voor jong en oud genoeg te doen. Geniet van de prachtige natuur met een lekkere wandeling of fietstocht, bezoek een van de zeven dorpjes of ga naar het strand. De Koog is de ‘badplaats’ van Texel. Je loopt vanaf het centrum zo door naar het strand. Het kleinste dorpje van het eiland is De Waal. Authentiek Hollands met boerderijen, kleine straatjes en oude woningen. Den Burg is de ‘hoofdstad’. Een levendig dorp waar je neer kunt strijken bij een van de vele restaurantjes of cafés.
Ben je op Texel? Geniet dan ook van de typisch Texelse producten! Bijvoorbeeld ‘Skuumkoppe’. Een typisch Texels biertje, die je in elke supermarkt en ieder café kan krijgen. Of breng een bezoekje aan de Texelse Bierbrouwerij, hier leer je alles over andere Texelse biertjes. En uiteraard mag een bezoekje aan de vuurtoren van Texel ook niet ontbreken. Deze vind je in Cocksdorp en is open voor publiek.

’t Gooi

Alleen maar koude kak en vooral BN’ers? Absoluut niet. In ’t Gooi vind je een van de mooiste natuurparken van Noord-Holland, namelijk het Goois Natuurreservaat. Het beslaat delen van Blaricum, Laren, Hilversum en Huizen.
Het Goois Natuurreservaat werd in 1932 opgericht. Het doel? Het in stand houden van de natuur rondom ’t Gooi. Omdat het reservaat zo groot is, vind je er veel variatie aan bloemen, planten, bomen, dieren en landschap. Het gebied wordt goed bijgehouden door boswachters en de stichting, waardoor er veel goed begaanbare wandel- en fietspaden zijn. Overal in het reservaat vind je bankjes, waar je even kunt plaatsnemen om uit te rusten en bij veel gebieden zijn ook borden met informatie over het gebied waar je bent.
Liever het gebied herkennen ter paard? Ook daar is aan gedacht. In het Goois Natuurreservaat vind je zo’n 80 kilometer aan ruiterpaden. Voor ieder wat wils!

De kust

De Noord-Hollandse kust is prachtig en bovendien groot! Je vindt er de bekende plaatsen als Egmond aan Zee, Zandvoort, Bergen aan Zee en Callantsoog. Al deze plaatsen worden goed onderhouden en zijn geschikt voor een relaxte stranddag, maar ook voor een actief dagje op het water. Wat dacht je van Suppen, surfen of op een opblaasbanaan achter een boot?
De stranden van Noord-Holland zijn goed verzorgd en je vindt er verschillende strandtenten. Uitermate geschikt voor een lekkere lunch, diner of een borrel zo tegen het eind van de middag. Er zijn stranden waar ook de hond mee mag, bijvoorbeeld in Callantsoog.

Haarlem

Dagje shoppen in Noord-Holland? Breng eens een bezoekje aan Haarlem. De stad is al meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. En dat begrijpen we! Zelfs Gerard Joling (leest het interview op pagina 8) zegt het. Haarlem heeft verschillende kleine straatjes met bijzondere boetiekjes en unieke winkels. De zeven Gouden Straatjes, wordt dit genoemd. Je vindt er net even andere winkels dan de ‘mainstream’ winkels, zoals je die vaak in grote winkelsteden tegenkomt. Genoeg van al dat geshop? In Haarlem zijn veel restaurantjes en cafeetjes waar je kunt gaan zitten voor een kop koffie, lunch, een borrel of een uitgebreid diner. Liever wat cultuur snuiven? Ook daarvoor is Haarlem zeer geschikt. Wat dacht je van een van de vele kerken die de stad rijk is?

Weetjes over bekende steden in Noord-Holland

 • Alkmaar
  Alkmaar ken je misschien als kaasstad, dankzij de Kaasmarkt die tijdens de zomerperiode wekelijks wordt gehouden. Maar je kunt er ook fantastisch shoppen! En wist je dat Alkmaar 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten heeft?
 • Amsterdam
  Amsterdam, de hoofdstad. Een bruisend centrum, met een fantastisch scala aan restaurants, cafés en clubs. Wist je dat Amsterdam meer grachten heeft dan Venetië en meer bruggen dan Parijs?
 • Hoorn
  In Hoorn is het verleden nog goed te zien. Je vindt er nog steeds invloeden uit de tijd dat ze handelsbetrekkingen hadden met Azië (VOC tijd). Een prachtige stad! Over hoe de stad de naam Hoorn heeft gekregen doen zich vele verhalen de ronde. Volgens sommigen is de naam afgeleid van de naam van de Hornus, de stiefzoon van koning Radboud. Anderen zeggen dat het komt van een uitgangsbord uit de 14e eeuw met een posthoorn. Weer anderen denken dat het is afgeleid van de hoornvorm van de eerste havens in de stad.
 • Den Helder
  Den Helder is de meest noordelijke plaats van Noord-Holland. Je kent de stad misschien als basis van de Nederlandse marine en de offshore activiteiten op de Noordzee. Maar wist je dat Den Helder tot 1928 officieel Helder heette? Pas op 20 juli van dat jaar werd het veranderd naar Den Helder in verband met verwarring met andere plaatsen.
 • Beverwijk
  De bazaar in Beverwijk is een van de grootste overdekte markten van Europa. Je vindt er ruim 2000 kraampjes met allerlei verschillende producten. Van heerlijk eten tot beauty en van kleding tot schoenen.

De leukste kleine dropjes in Noord-Holland

Natuurlijk, de steden hebben zo hun aantrekkingskracht. Maar wil je iets authentieks zien in Noord-Holland? Bezoek dan eens een van deze kleine dorpjes.

 • ’s-Graveland
  Een dorpje dat in de zeventiende eeuw erg geliefd was bij rijke Amsterdammers. Zij namen hier hun intrek in de vele buitenplaatsen. Stonden ze er nog niet? Dan bouwden ze deze buitenplaatsen. Deze staan er overigens nog steeds en kun je tijdens een fietstocht, wandeling of ritje met de auto bewonderen.
 • Laren
  Het dorp waar de serie Gooische Vrouwen opgenomen is, is zeker het bezoeken waard! Als een van de rijkste dorpen van Nederland, kun je er naar hartenlust winkelen of neerstrijken bij een van de vele restaurantjes en cafeetjes om lekker mensen te kijken. Een echte aanrader in de zomermaanden is de poffertjeskraam: een ouderwetse kraam, waar de poffertjes zó lekker zijn, dat je aan één bakje niet genoeg hebt.
 • Monnickendam
  Een stad (ja, dit dorpje met zo’n 10.000 inwoners heeft stadsrechten) aan de Zuiderzee. Ze verkregen de stadsrechten in de 14e eeuw, omdat het er behoorlijk druk was in verband met de handel op de Zuiderzee. Het dorpje is de moeite van het bezoeken waard. Schattige kleine huisjes, veel panden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan en verschillende goede restaurants. Bovendien ben je vlakbij grotere plaatsen, zoals Volendam en Marken. Je kunt het natuurlijk ook allemaal combineren!
 • De Rijp
  Een klein dorpje in de gemeente Alkmaar. De Rijp was van de 17e tot de 19e eeuw zeer welvarend, door de haringvisserij en walvisvaart. Een rondvaart met de rondvaartboot in De Rijp is zeker aan te raden. Ook het Oude Dorpscentrum is leuk om doorheen te lopen. Met oudhollandse huisjes doet het een beetje aan als de Zaanse Schans.