Een dagje uit of weekendje weg? Friesland heeft ontzettend veel moois te bieden! Niet alleen de ‘bekende’ plekken als Leeuwarden (de culturele hoofdstad van 2018!) en Heerenveen, maar bijvoorbeeld ook de Wadden, een van de vier nationale parken of een van de twee Dark Sky parken.

De Wadden

De Canarische eilanden van Nederland? De Wadden natuurlijk! Oké, we hebben het weer, de tropische omgeving en de taal niet echt mee; maar je vindt er gegarandeerd rust, ruimte en vermaak. De eilanden die bij Friesland horen zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Alle vier de eilanden hebben een unieke geschiedenis en cultuur. Ideaal voor een weekendje weg of een vakantie in eigen land!

Vlieland

Ga je naar Vlieland? Dan moet je rekening houden met een vaartocht van zo’n anderhalf uur. Vlieland heeft één dorp (Oost-Vlieland ofwel Osteynde), veel strand en een heerlijk bos. Je vindt er vooral rust; op het eiland wonen ongeveer 1100 inwoners. Een fiets- of wandeltocht is aan te raden, want de natuur is prachtig en er is zo’n 23 kilometer aan fiets- en wandelpaden. Bovendien zijn er veel gezellige restaurantjes om lekker te lunchen of dineren.

Terschelling

Terschelling is het grootste Friese Waddeneiland. Als je na zo’n twee uur varen aankomt op Terschelling, vaar je de enige ‘natuurlijke’ haven van Nederland binnen. Terschelling is voor iedereen weggelegd; genoeg natuur voor de natuurliefhebbers, veel restaurants voor de culinaire bezoekers van het eiland en er zijn ook genoeg kroegen te vinden voor de jongeren.

Ameland

Binnen drie kwartier ben je met de boot op Ameland. Een klein stukje, maar zodra je er aan komt bevind je je in een hele andere wereld. Ruimte, veel groen en weinig auto’s. De auto mag mee naar Ameland, maar je moet er wel een plekje voor reserveren op de boot. De binnenstad van Hollum en Nes, twee van de vier monumentale dorpen, is autoluw. Op het eiland zelf geniet je van rust, natuur én een 27 kilometer lange kustlijn waar je heerlijke wandelingen kunt maken.

Schiermonnikoog

Klein maar fijn zeggen ze wel eens en in het geval van Schiermonnikoog klopt dat zeker. Het mag dan het kleinste Waddeneiland zijn, er is genoeg te doen. Heerlijke wandelingen op het strand, het nationaal park Schiermonnikoog bezoeken of lekker lunchen of dineren in het pittoreske dorpje ‘Schiermonnikoog’. Bovendien vind je op dit eiland het donkerste plekje van Nederland. Genoeg te doen dus! Goed om te weten: het eiland is autoluw en een auto dus verboden.

4 nationale parken

Nationaal park Schiermonnikoog

Waarschijnlijk ken je het eiland Schiermonnikoog wel, maar wist je dat het grootste deel van het eiland valt onder het nationaal park? 5400 hectare van Schiermonnikoog bestaat uit duinen, strand, bossen en polder. In het park kun je het hele jaar door wandelen, naar het speelbos en genieten van de variatie in landschappen in een relatief klein gebied. Ook een zeer geschikt park voor vogelspotters!

Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold ligt, zoals je vanwege de naam misschien al verwacht, op de grens tussen Friesland en Drenthe. Dit nationaal park is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en beslaat ongeveer 6000 hectare aan bos. Er zijn verschillende uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Bovendien zijn er speciale routes voor ruiters én zijn er mogelijkheden voor uitstapjes voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld voor mensen in een rolstoel.

De Alde Feanen

De Alde Feanen is een ander nationaal park in Friesland. Dit park is een laagveenmoeras van zo’n 2000 hectare. In elk stukje van dit nationale park vind je verschillende planten en dieren. Dit heeft de Alde Feanen te danken aan de variatie in het landschap. Je kunt hier varen, wandelen, kanoën, fietsen maar natuurlijk ook gewoon lekker relaxen in de natuur.

Lauwersmeer

Het nationale park ‘Lauwersmeer’ is eigenlijk ontstaan uit angst voor het water. Vroeger stroomde hier zoet en zout water door elkaar en waren de omwonenden bang voor overstromingen. Er werd in 1969 een dam gebouwd en door het vele water ontstond hier een compleet nieuw landschap. In dit nationaal park met zeer afwisselend landschap, komen een aantal zeldzame planten voor. Je kunt hier terecht voor een wandeling, fietstocht maar ook voor watersport of om vogels te spotten.

 

Dark Sky Park

Het heeft altijd iets romantisch; een prachtige sterrenhemel en een pikdonkere nacht. Maar wie denkt dat ze daar heel ver voor moeten reizen heeft het mis. In Friesland vind je de enige twee Dark Sky Parken van Nederland. Een Dark Sky Park is een gebied waar het zó donker is dat je ongestoord van de sterrenhemel kunt genieten en waar de bezoekers ’s nachts welkom zijn om hier ook daadwerkelijk van te genieten. Dorpen en bedrijven in de omgeving passen hun verlichting aan en ook van de straatverlichting heb je in zo’n gebied geen last. In Nederland hebben we twee van deze parken; het Nationale Park Lauwersmeer en De Boschplaat op Terschelling.

Nationale Park Lauwersmeer

Het nationale park Lauwersmeer is naast een nationaal park ook een Dark Sky Park. Je kunt hier midden in de nacht ongestoord genieten van de sterrenhemel. Bij het Lauwersmeer zijn ook verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals een camping, hotel, boot of bed & breakfast. Zo maak je je bezoekje aan het Dark Sky Park Lauwersmeer helemaal af!

De Boschplaats op Terschelling

Misschien denk je bij Terschelling snel aan de kroegen en camping voor jongeren, maar je vindt er ook een van de twee Sky Parken van Nederland. Het Sky Park ligt op de Boschplaat aan de oostkant van Terschelling. Je kunt hier het hele jaar door ’s nachts genieten van de rust, ruimte en de donkerte. Een uniek stukje Nederland!

Leeuwarden

Een dagje of weekendje Leeuwarden staat garant voor plezier! Je kunt alle kanten op in de Friese hoofdstad. Shoppen, culturele hoogstandjes bekijken en de ‘skeve toren’ beklimmen. Uiteraard zijn er in de hoofdstad verschillende hotelletjes, airbnb’s of bed & breakfast locaties te vinden.

De leukste winkelstraat van Nederland

Voetbalfans gaan graag naar het stadion van hun voetbalclub, mensen die van de natuur houden gaan graag wandelen op de Wadden en mensen die van shoppen houden? Die moeten natuurlijk naar de leukste winkelstraat van Nederland! De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden is al twee keer uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Uitgewinkeld in dit gezellige straatje? Je wandelt vanaf de Kleine Kerkstraat gemakkelijk naar omliggende winkelstraten.

Culturele hoofdstad 2018

Leeuwarden is natuurlijk niet voor niets de Europese Culturele hoofdstad van 2018. Je vindt hier genoeg verborgen pareltjes. Er worden Street Art Tours georganiseerd, er is een poëzieroute en op verschillende plekken in de stad vind je muurschilderingen. Bovendien vind je er de Oldehove; een kerk met een toren die erg doet denken aan een scheve toren in Pisa.