Boekenwurmen

©Eveline van Egdom
©Eveline van Egdom

Ontmoet al klimmend, klauterend en spelend de leukste kinderboekbeesten in het Kinderboekenmuseum. De route door ABC met de dieren mee leidt niet alleen langs alle letters van het alfabet, maar ook langs oude en nieuwe bekenden, waaronder Pim en Pom, en Kikker. Van de E van Eten als Rupsje Nooitgenoeg tot de Z van Ziezo, tijd voor Nachtpannenkoeken! Spring met Kleine IJsbeer via de letter-ijsschotsen naar de iglo en kruip door het hol van Vos en Haas. Met Kleine Ezel zoek je letters en Spuit Elf heeft hulp nodig met het blussen van de brand. En wie zit daar verstopt? Is dat Dikkie Dik? Oudere kinderen kunnen gewapend met hun fantasie en een Slurper op avontuur in een literair luilekkerland dat Papiria heet. Dolend door onder meer het Diepe Denkersdal en de Dwarse Donderstenenravijn ontmoeten ze schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren. In een workshop kunnen ook zelf verhalen gemaakt worden; een strip, een rap: alles mag.

Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar
Waar: Den Haag

Foto: Micropia, Maarten van der Wal
Foto: Micropia, Maarten van der Wal

Onzichtbare beestjes
Microben zijn de kleinste en machtigste organismen op onze planeet. Deze onzichtbare beestjes zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. Ze zijn er als je eet, als je ademt en als je zoent. Ze zitten overal, op je handen en in je buik. En ze bemoeien zich met alles. Microben bepalen eigenlijk hoe onze wereld eruitziet: wat je ruikt en at je proeft. In Micropia kun je ze van héél dichtbij bekijken. Het is het enige microbenmuseum ter wereld. Het kijkplezier begint al in de lift. Dagelijks is er om 13.00 uur en om 16.00 uur de laborant vertelt; je kunt vragen stellen en hoort alles over deze kleine en succesvolle organismen.

Geschikt voor kinderen
vanaf 8 jaar.
Waar: Amsterdam

© Emmely van Mierlo en Corné Clemens
© Emmely van Mierlo en Corné Clemens

Ontdek de wereld
Het Nijntje museum is het enige museum in Nederland dat zich richt op de allerjongste museumbezoekers. Peuters en kleuters kunnen hier spelenderwijs hun wereld ontdekken. Samen met Nijntje en haar vriendjes gaan zij op avontuur in de wereld in het klein. In het museum hebben de verschillende ruimtes allemaal hun eigen thema. Van het bakken van een taart in het huis van Nijntje tot de dierentuin waar je met alle dieren kunt spelen of ze nu tam of wild zijn. Op bezoek bij de dokter worden je ogen en oren getest en mag je samen de zieke beer Boris weer beter maken. In de tuin maai je het gras en ben je uitgespeeld dan breng je Nijntje naar bed.

Geschikt voor kinderen
in de leeftijd 2 t/m 6 jaar
Waar: Utrecht

© Kasteel Hoensbroek
© Kasteel Hoensbroek

Een voor allen!
Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en mooiste kastelen van het land. Dit enorme slot is een kasteelmuseum met meer dan veertig kasteelvertrekken. Deze zomer staat in het teken van musketiers. Via een multimediale belevenis kun je de kasteelgangen, torenkamers, kasteelvertrekken en eeuwenoude slaapkamers doorlopen. Je ziet échte 17e -eeuwse objecten zoals zwaarden, degens en kanonskogels.

Geschikt voor kinderen
vanaf 6 jaar
Waar: Hoensbroek

Hi_Natura-Docet-Wonderryck-Twente---Funky-Forest

Verwonderen
Verwondering over al het moois dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. In verschillende zalen zie je het landschap door de ogen van de dieren die hier leven. Van hoog uit de lucht, aan de rand van het water en tussen de grassprietjes door. Ga op avontuur in het museum of in de mooie museumtuin en verwonder je over de enorme collectie dieren in de Wonderkamers of bouw je eigen digitale bos in het unieke Funky Forest; een interactieve presentatie waarin kinderen deel worden van de digitale wereld die zij zelf maken. Ontdek de natuur in 3D en onderzoek de Buitengewone Beesten in de nieuwe tentoonstelling. Zowel binnen als rondom het museum is van alles te beleven!

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar
Waar: Denekamp, Overijssel