Zeg in het buitenland Amsterdam en mensen denken aan marihuana, de meisjes van plezier en veel toeristen. Toch is dat niet altijd zo geweest. Vroeger had onze hoofdstad vooral de reputatie van handelswalhalla.

Het begin

Het Amsterdam zoals wij dat nu kennen, is ontstaan rond het jaar 1000. Het gebied rondom de hoofdstad werd uitgegraven en op de vruchtbare veengrond eromheen ontstond een boerengemeenschap.
Zo’n 300 jaar later werd de dam in de Amstel geplaatst. Inderdaad: zo komt Amsterdam aan zijn naam. Om het land te beschermen tegen het water, werden rondom het IJ en de Zuiderzee dijken gebouwd. In 1275 kregen de bewoners toestemming om op de vaarten te varen. Dit was het begin van de groeiende economie. Dankzij de vrije vaart kon er handel gedreven worden. Vooral bier en haring deden het goed in de handelseconomie. Er werden zelfs reizen naar India gemaakt met deze goederen.

VOC

In 1602 werd de VOC opgericht en begon het grote economische succes van Amsterdam, en dus Nederland, pas echt. De VOC, Verenigde Oost-Indische Compagnie, was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld. De 17e eeuw was zo succesvol, dat het de Gouden Eeuw wordt genoemd. De stad werd uitgebouwd en voor het eerst werd er bij de bouw van huizen ook gekeken naar schoonheid. Voilà: de grachtengordel en de Jordaan waren geboren.

De Wereldoorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Toch heerste er voedseltekort; de goederen konden het land en de havens niet ingebracht worden. De bevolking komt in opstand op het moment dat ze weten dat er een schip met aardappelen voor het leger in de haven ligt. Dit wordt de aardappeloproer genoemd.
De Tweede Wereldoorlog is het omslagpunt voor Amsterdam geweest. De oorlog had weinig materiële schade in Amsterdam, maar de hongerwinter (’44-’45) had grote impact op de stad. Na de oorlog in 1943 begonnen de crisisjaren; de burgers kwamen in opstand. Grappig genoeg is dit de reden dat de Jordaan tegenwoordig geasfalteerd is; bewoners konden de stenen niet meer oprapen om naar de gezagvoerders te gooien als er asfalt lag.

Tegenwoordig

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de stad uit tot wat het nu is. Een wereldstad met ruim 850.000 inwoners van 180 verschillende nationaliteiten, een bruisend nachtleven en jaarlijks zo’n 17.3 miljoen toeristen.

Weetjes over Amsterdam

Wist je dat?

  • De huizen in Amsterdam scheef staan doordat de huizen vroeger op houten palen werden gebouwd? Deze zakken in en dat zorgt voor een scheve woning.
  • Amsterdam 51 geregistreerde musea heeft?
  • De Kalverstraat de drukst bezochte winkelstraat is, met zo’n 40.000 bezoekers op zaterdag?
  • Amsterdam de grootste dag markt van Europa heeft? Dit is de Albert Cuypmarkt. Deze heeft zo’n 260 kramen en is ongeveer 600 meter lang.
  • Het oudste huis in Amsterdam op Begijnhof 34 staat? Dit huis stamt uit 1425 en werd het ‘Houten Huys’ genoemd.
  • De grachten van Amsterdam sinds 2010 zijn toegevoegd aan de UNSECO werelderfgoed lijst?
  • De bijnaam van Amsterdam, ‘Mokum’, in het Hebreeuws ‘stad’ betekent?