Wist je dat Friesland één van de sportiefste provincies van Nederland is? Wat denk je bijvoorbeeld van skûtsjesilen langs vier nationale parken of kitsefurfen op één van de beste spots van Europa? Liever kennismaken met wat nieuws? Speel dan een potje authentiek Fries kaatsen of doe aan fierljeppen.

Fierljeppen

Het fierljeppen is een oer-Friese sport, maar wordt tegenwoordig ook in andere delen van ons land beoefend. De sport ontstond uit gemak bij de boeren. Met behulp van een poolstok konden ze zich gemakkelijk van het ene naar het andere weiland begeven. Tegenwoordig is het een officiële sport die absoluut niet voor iedereen is weggelegd. Ongelooflijk zwaar! De ‘ljeppers’ leggen met het fierljeppen in totaal soms wel 30 meter af.

Wist je dat: het Nederlands record fierljeppen op 22,21 meter ligt? Jaco de Groot uit Woerden behaalde dit record op 12 augustus 2017 in Zegveld. Doe jij hem na? Ga de uitdaging aan en probeer het zelf. Verschillende boerderijen en activiteitenlocaties in Friesland bieden je de gelegenheid.

Kaatsen

Het Friese kaatsspel gaat al behoorlijk wat jaartjes mee. Met een datering uit 1505 is het kaatsen de oudste balsport van Nederland. Kaatsen doe je in de buitenlucht op het gras. Twee teams (parturen) spelen tegen elkaar. Elk partuur bestaat uit drie spelers: één opslager en twee perkspelers. De opslager moet de, met haar gevulde, leren bal met zijn hand rechtstreeks in het perk van de tegenstander slaan. De perkspelers moeten deze bal op hun beurt zo ver mogelijk proberen terug te slaan.

Wist je dat: Friesland een heus ‘Keatsmuseum’ kent? Een bezoekje breng je voor €4,50 (volwassenen) in Franeker.

Zeilen

Friesland is volgens velen de mooiste zeillocatie van Nederland. Dankzij haar vele meren en waterwegen trekt de provincie veel watersportliefhebbers van heinde en verre. Jaarlijks vinden er in Friesland twee grote zeilevenementen plaats: het Skûtsjesilen en de Sneekweek. Het skûtsjesilen gebeurt met skûtsjes, Fries voor ‘schuitjes’: houten of stalen Friese tjalks, van oorsprong bedoeld voor vrachtvervoer op de binnenwateren. Tijdens de Sneekweek vinden er verschillende zeilwedstrijden en feestelijke activiteiten, zoals een muziekfestival en kermis plaats.

Wist je dat: het Friese merengebied maar liefst 35 meren telt? De meeste meren vind je in de Zuidwesthoek. Populair bij zeilers zijn onder andere het Sneekermeer en het Heegermeer.

Kitesurfen

Kitesurfen is één van de snelst groeiende watersporten ter wereld. In 1999 ontstond het kitesurfen vanuit de combinatie van de kracht van een vlieger en de sensatie van het wakeboarden. In Friesland schieten kitesurfscholen al jaren als paddenstoelen uit de grond; niet gek ook met al die prachtige watersportlocaties.

Wist je dat: Workum en Mirns de beste kitespots van Friesland, en volgens sommigen zelfs van heel Europa, hebben? Deze plekken kennen een stabiele wind vanuit het Westen, ondiep water, geen stroming en geen golfslag. Kortom; dé ideale spots voor een potje kitesurfen.

Fietsen

Fietsen in Friesland is fietsen door nationale parken, langs meren en terrasjes en door een prachtig landschap met historie en bezienswaardigheden. Hier geniet je volop van de variatie van maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen, uitgestrekte heidevelden en ongerepte bossen. Met het fietsroutenetwerk dat zich over de hele provincie uitstrekt, stel je heel gemakkelijk je eigen fietsroute door het Friese land samen. Wat denk je bijvoorbeeld van een route in het spoor van de Elfstedentocht?

Wist je dat: Friesland door Kwaliteitsmonitor Fietsregio’s recentelijk opnieuw is uitgeroepen tot de beste fietsprovincie van Nederland? En dat Regio Zuidwest-Friesland het langste fietspadennet per vierkante kilometer van Nederland kent?