“We hebben een limited edition Beerenburger voor de Europese Culturele Hoofdstad”

“Veel Frieser dan de kruidenbitter Beerenburger wordt het niet volgens mij”, zegt Chantoine Boomsma. Hij is samen met zijn zus verantwoordelijk voor de dagelijks leiding van Boomsma Distilleerderij in Leeuwarden. En misschien wordt het inderdaad niet Frieser dan de Beerenburger. Ruim 130 jaar geleden werd dit inmiddels door heel Nederland bekende kruidenbitter voor het eerst gedronken en tot op de dag van vandaag is het een populair drankje. Tegenwoordig kun je hem ook buiten Nederland verkrijgen, maar Boomsma is al die jaren al verantwoordelijk voor de productie van het kruidenbitter. Wij stellen drie vragen aan de hedendaagse directeur van het bedrijf, Chantoine Boomsma.

Wat doet Boomsma precies?

“Boomsma is een echt familiebedrijf die nu door de vijfde generatie wordt geleid. We bestaan al 135 jaar en hebben veel verschillende dranken op de markt gezet. Denk aan Beerenburger, jenever, wodka maar ook verschillende soorten wijn. Niet alleen het op de markt zetten, maar ook het exporteren van de verschillende soorten dranken is onderdeel van wat wij doen. En dat al sinds 1883!”

Wat is er typisch Fries aan Boomsma?

“Veel Frieser dan de Beerenburger ga je het volgens mij niet krijgen, dus natuurlijk zijn onze producten typisch Fries. Daarnaast denk ik ook dat onze mentaliteit en de manier hoe we ons in de markt zetten typisch Fries is. Wij gaan niet zomaar met alle trends mee en zijn no-nonsense. We kijken gewoon goed naar wat we op dat moment kunnen doen en dat doen we dan. We laten niet zomaar alles vallen om mee te gaan met de trends.”

Leeuwarden, jullie vestigingsplaats, als culturele hoofdstad. Hoe trots is Boomsma?

“We vinden het waanzinnig knap dat het team dit binnen heeft weten te slepen! We moesten het tegen grote namen opnemen, maar het is gelukt en daar zijn we heel blij mee. Er heerst in de hele stad een mooie vibe nu. Hoe trots we zijn? We hebben een speciale limited editie Beerenburger op de markt gebracht, zo trots zijn we! Het is een eenmalige editie kruikje met de Oldehove, onze eigen toren van Pisa, en het logo van de culturele hoofdstad erop afgebeeld. Die kan iedereen gewoon vinden bij de slijter in Leeuwarden en omstreken.”